Gazdaság

Megszólalt a brókercég tulajdonosa, akinél razziát tartott a rendőrség

Ember Zoltán
Ember Zoltán

újságíró. 2017. 02. 16. 16:51

Korábban a témában:

Nálunk senki nem tart fegyvert az üzletkötő fejéhez, hogy mit mondjon az ügyfélnek

– mondta a 24.hu-nak Jusztin Róbert, a vizsgálat alá vont Invest and Trade Kft. tulajdonosa*. A vállalkozót azért kerestük meg, mert – mint megírtuk – csütörtök délelőtt a rendőrség a Magyar Nemzeti Bankkal közösen fogyasztóvédelmi vizsgálatot tartott az Invest and Trade (IT) nevű budapesti brókercég irodájában. Az ellenőrzés több órán át tartott, a piacfelügyelet munkatársai több kötetnyi iratot foglaltak le.

Az MNB-vizsgálat célja tisztázni, hogy az ügynökcég valóban agresszív, félrevezető termékértékesítési gyakorlatot folytat-e.

A jegybank szerint erre alapos gyanú van, és „nem zárható ki, hogy a függő ügynök üzleti tevékenysége akár egy csehországi szolgáltató társaság korábban felügyeleti intézkedéssel sújtott magyarországi ügynökeinek gyakorlatával vethető össze”.

A 24.hu információja szerint a nemzeti bank válaszában nem nevesített csehországi cég, a jól ismert Capital Partners (CP), amely 2009-ben 10 milliárd forinttal károsította meg ügyfeleit. Úgy tudjuk: a most vizsgálat alá vont cégben a CP korábbi üzletkötői, illetve vezetőségi tagjai közül sokan újra feltűntek, és ugyanazon „értékesítési modell” alapján károsították meg az ügyfeleket.

A Magyar Nemzeti Bank munkatársai tartanak vizsgálatot az Invest and Trade irodájában, 2016. február 16-án. (Fotó: 24.hu / Fülöp Dániel Mátyás)

A tulajdonos szerint minden rendben

Jusztin Róbert azt mondta, hogy állnak a vizsgálat elébe, nem követtek el jogellenes cselekményeket, és bízik benne, hogy tisztázzák magukat. Kérdésünkre először tagadta, hogy bármi kapcsolat lenne a Capital Partners és az IT között, majd elismerte, hogy korábban ő is a CP-nél dolgozott, de „ez nem jelenti azt, hogy megtévesztették volna az Invest and Trade ügyfeleit”.

Az agresszív telefonos értékesítésről azt mondta,

relatív, hogy mi számít agresszívnak.

Jusztin szerint a telemarketing egy bevett, legális értékesítési eszköz, amely bármilyen termékre – például mosóporra vagy pénzügyi eszközre – is vonatkozhat. Nekik alapelvük, hogy a tőzsde kockázattal jár, erre mindig felhívják ügyfeleik figyelmét, és amúgy sem kezelik az ügyfelek számláját.

Arra a kérdésre, hogy mekkora ügyfélkörrel rendelkeznek, azt válaszolta, hogy ha tudná, akkor sem mondaná meg, mert ez üzleti titok. További kérdezősködésünkre elárulta, hogy szó nincs ezres ügyfélszámról, ennek legfeljebb a tizedéről van szó, azaz százas nagyságrendről.

Mit lehet tudni a cégről?

Az Invest and Trade Pénzügyi Tanácsadó és Marketing Kft. 2012-ben alakult. Korábbi tulajdonosai felváltva Jusztin Róbert és Riczkó István voltak, jelenleg a cég Jusztin egyszemélyes tulajdona. Főtevékenységük értékpapír-, árutőzsdei ügynöki tevékenység. 2015-ben 138 millió forintos árbevétel mellett 7 millió forintos adózás utáni eredményt értek el az Opten céginformációs rendszere szerint. Az MNB nyilvántartásában az itthon határon átnyúló szolgáltatást nyújtó ciprusi befektetési vállalkozás, a Goldenburg Group Limited függő ügynökeként szerepel. A felügyelet honlapján a befektetőknek szóló figyelmeztetések között nem találtuk a cég nevét.

Kazánház cégek

A cégre rálátó forrásaink szerint az IT ügynökei 18-26 év közötti fiatalemberek, akik kizárólag jutalékot kaptak, abból éltek. Így az volt az érdekük, hogy minél több tranzakciót generáljanak, ezért sokszor beszélték rá az ügyfeleket, hogy a nemrég megvett értékpapírokat adják el és vegyenek helyette másokat. Az ügynököknek még brókervizsgájuk sem volt, 3 napos képzésen okosították ki őket, hogy milyen technikákkal lehet rábeszélni embereket a részvények vételére.

A tájékoztatás is elégtelen volt, a cég igen lazán kezelte a magyar tőkepiaci szabályokat, állították lapunknak a volt ügyfelek.

Mint egy károsult az 24.hu-nak elmondta: 30 millió forintot bukott az IT-nél több ügyleten, ám amikor reklamált, azt mondták neki, hogy nem tehetnek a mínuszokról, ez a tőzsdei kereskedés velejárója. Egy másik károsult azt mondta lapunknak: vele nem kötött közvetítői szerződést a cég, de az ügyletek előtt mindig felhívta valaki a cégtől, hogy a beleegyezését kérje egy-egy tranzakcióhoz. A brókercég többek között Ferrari, illetve Disney részvénykibocsátást ajánlott ügyfeleinek 2015-ben, mint amelyen biztosan extra hasznot lehet elérni, mondták forrásaink.

A beszámolók alapján az Invest and Trade működése a pénzügyi ágazatban boiler roomként – magyarul kazánházként – emlegetett társaságokat mintázza. Ezek a cégek rendkívül erőszakos technikát alkalmaznak és az ügyfelek érdekeit figyelmen kívül hagyva üzletelnek, megrövidítve a kisbefektetőket. Bár az Invest and Trade történetének minden bizonnyal itt nincs vége, az ügyfelek nagy valószínűséggel futhatnak a pénzük után.

* FRISSÍTETT: cikkünk eredeti verziójában – elírás miatt – Jusztin Róbert neve helyett Riczkó István neve szerepelt. Az érintettektől elnézést kérünk. 

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.