Gazdaság
mozdony (mozdony)

A holland vasutat 100 százalékban zöld áram működteti, de mi a helyzet nálunk?

24.hu
24.hu

2017. 01. 13. 16:48

Korábban a témában:

Mint írtuk, a holland villanyvonatok 100 százalékát szélenergia fogja működtetni 2018-ban. A vonatok haladásához szükséges erőforrást Hollandiában, Belgiumban és a közeli skandináv országokban telepített szélerőműparkok állítják elő. A vasúti társaságok és az áramszolgáltatók négy évvel ezelőtt egyeztek meg ebben. Jól haladnak, várhatóan már idén elérik a 100 százalékot.

A hír kapcsán megkérdeztük a MÁV-ot, hogy nálunk ez hogy van. Mekkora a megújulók aránya, hány villanyvonatot hajtanak zöld árammal, van-e tervük arra, hogyan lehet még több, megújuló erőforrásból származó energiát a vasútra fordítani.

A MÁV válasza szerint, 2015-ben a vontatási célra beszerzett energia közel 12 százaléka volt zöld energia átlagosan.

Hozzátették: a vontatási célba beleértendő a személyszállítás és a teherszállítás is, de azt nem tudják megmondani, hogy közöttük mekkora a zöld áram eloszlása.

Ezzel együtt, a MÁV-nál a 12 százalékos zöld áram aránya meghaladja a magyarországi megújuló energiafelhasználás arányát, írták. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal adatai alapján, a zöld áram aránya a teljes áramfelhasználáson belül, 2015-ban 10,5 százalék volt.

Nem csak statisztikai kérdés

Érdekes tény, hogy ha csak a statisztikát nézzük, Magyarország lazán lenyomja a csíra hollandokat a megújuló energiában. Míg nálunk a teljes áramfelhasználáson belül 10,5 százalékos a zöld energia aránya, addig a hollandoknál ez csak szerény 5,5 százalék volt 2015-ben. Akkor hogyan lehetséges, hogy a hollandok képesek teljesen zöld energiával hajtani a vasutat, mi meg nem nagyon?

Ennek egyik oka, hogy Hollandiában sokkal megengedőbb a megújulókra vonatkozó állami szabályozás, mint nálunk, és sokkal hatékonyabb a zöld infrastruktúra is. A másik ok, hogy a hollandok a zöld áramot szinte csak szélenergiából állítják elő, ezt fejlesztik. Hollandiában ugyanis egész évben fúj a szél, így az sem nem véletlen, hogy az évszázadok alatt a híres szélmalmokra alapozták a mezőgazdaságukat. A modern szélerőműparkok ennek a szerves fejlődésnek a legújabb állomásai.

Nálunk viszont a zöldáram legnagyobb része, 52 százaléka biomasszából származik. Ezt követi a szélenergia 22 százalékos, majd a biogáz 9 százalékos részesedéssel. Mindez kizárólag annak köszönhető, hogy a magyar állam néhány éve úgy döntött: kiemelten támogatja a brutálisan nagyméretű biomassza erőművek építését.

Így működnek az okos államok

A MÁV azt írta nekünk, hogy használnának ők több zöld áramot is, de a lehetőségeiket a villamos energia szolgáltatók portfóliója határozza meg. Azaz csak annyi zöld áramot tudnak betáplálni a mozdonyokba, amennyit a villamos energia szolgáltatók nekik nyújtanak.

Ez pedig kizárólag az állami szabályozástól függ.

Bár a magyar kormány mindent megtesz, hogy megakadályozza a lakosságot a napenergia kihasználásában, és a szélerőművek céges építését is gyakorlatilag kinyírták, tavaly 2014-hez viszonyítva csaknem megduplázódott a napenergiából termelt villamos energia mennyisége Magyarországon (főként az önkormányzati beruházásoknak köszönhetően).

Szakértők szerint, Magyarországnak a megújulók közül leginkább a napenergiára lehetne összpontosítania, hiszen ebben jobb adottságokkal rendelkezünk, mint például Németország. Amely ország egyébként Fukushima után úgy döntött, hogy bezárja az atomerőműveit, és a kieső energiamennyiséget megújuló energiából (döntően nap és szélenergiából) fogja pótolni.

A magyar szabályozáshoz képest, Hollandiában úgy működik a dolog, hogy van egy adottságuk (szélenergia), amit bolondok lennének nem kihasználni. Vagyis a holland állam olyan szabályozási környezetet biztosít, amely megengedi, hogy az adottságként meglévő megújuló energia-kapacitásukat a cégek – a saját és az emberek érdekében – folyamatosan fejlesszék.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2012. június 14.
Zaid Naffa, Jordánia magyarországi tiszteletbeli konzulja (j) mond beszédet a Buddha-Bar Hotel Klotild Palace megnyitó ünnepségén. Mellette Orbán Viktor miniszterelnök (k) és Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter áll. Budapest új luxusszállodáját az Erzsébet híd pesti hídfőjénél lévő Klotild Palotában jordán üzletemberek cége, a Mellow Mood Group alakította ki.
MTI Fotó: Kollányi Péter
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.