Gazdaság

Ezzel az embereket mentő drónnal újabb lépéssel közelebb kerültünk a repülő autókhoz

Az elmúlt száz évben sorra készültek repülő autó-prototípusok, de egyikük sem nézett még ki ilyen jól!

Az izraeli Urban Aeronautics autóméretű mentődrónja a gyártó szerint akár 185 kilométeres óránkénti sebességgel is képes cipelni az akár összesen ötszáz kilós súlyát, mely lehet akár gyógyszer, élelmiszer, vagy néhány sérült ember is, akiknek a gyors kórházba jutás mentheti meg az életét.

A kormoránról elnevezett Cormorant AUV novemberben hajtotta végre első sikeres próbarepülését, de a fedélzeti szenzorok még nem voltak tökéletesek, sőt, a gépnek még néhány iparági szabványnak is meg kell felelnie, így a sorozatgyártásra kész modell bemutatása csak 2020-ra várható.

photo-dec-30-07-47-57-r2

A gép előnye a helikopterekkel szemben egyébként távirányíthatóságában és felépítésében rejlik, hiszen a jókora, szabadon pörgő rotorokkal ellentétben itt több apró, védett rotor tartja a levegőben a gépet, így az akár nagyfeszültségű kábelek közt is veszély nélkül átsurranhat.

A drón kapcsán 39 szabadalmat benyújtó cég vezetője, Rafi Yoeli biztosra veszi a sikert, így meglehet, hogy már csak néhány évet kell várnunk az első óriásdrónokra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik