Gazdaság

Őrülten fogy Hitler könyve Németországban

Közeleg a százezerhez az eladott példányok száma, pedig kritikai kiadásról és vaskos kötetről van szó.

Tavaly nagy botrányt kavarva újra kiadták Adolf Hitler német diktátor és amatőr festő programját, a Mein Kampfot Németországban, de nem akárhogy: kritikai kiadásban. Ez azt jelenti, hogy a szöveget gondozták, jegyzetekkel látták el, megpróbálták keretbe helyezni az írást.

Az AP hírügynökség szerint hatalmas bestseller lett Németországban a mű. A német terjesztési adatok szerint 85 ezer példány kelt el a vaskos, 1948 oldalas kötetből.

Úgy lett ekkora a jóval rövidebb Mein Kampf, hogy miután lejárt a szerzői jogi védelme a műnek, és bárki szabadon kiadhatta volna, inkább gyorsan lecsapott rá a müncheni központú Kortárs Történelemért Intézet. Éveket öltek bele, hogy aprólékosan feldolgozzák és kiegészítsék a szöveget, kiemelve a propagandisztikus és hibás oldalait az elméletnek. A kiadásnak mindenesetre nem mindenhol örülnek.

A könyv amúgy az utóbbi években nem volt betiltva Németországban, de mivel a copyright jogok hiányában nem adhatta ki akárki, csak az interneten, az antikváriumokban és a könyvtárakban lehetett megtalálni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik