Gazdaság

Már nem csak szakmunkáshiánnyal küzdenek a vállalkozások

szakmunkás képzés (Array)
szakmunkás képzés (Array)
Betanított munkásból és diplomásból sincs elég.

Már nem csak szakmunkásokból van hiány Magyarországon, minden harmadik cég arra panaszkodik, hogy segéd- és betanított munkást sem talál, és minden ötödik vállalkozásnál kevés a diplomás – derül ki a GKI Gazdaságkutató vállalati felméréséből. A cégek tizede megfelelő képzettségű vezetőt is keres. Persze továbbra is a szakmunkáshiány a legnagyobb, a cégek 81%-ánál okoz problémát.

Betanított, illetve segédmunkásból a 250 fő fölötti vállalatoknál van leginkább hiány, azon belül is 75 százalékban az élelmiszeriparban, 61 százalékban a vegyiparban tevékenykedő cégeknél. Szintén a 250 fő feletti állományt foglalkoztató cégeket sújtja legjobban a szakmunkáshiány, a cégek 96 százaléka küzd ezzel.

A GKI rámutat: a szakmunkásképzés jelenlegi rendszere nem tudja enyhíteni a kialakult hiányt. Ennek részben az az oka, hogy sokan egyből tanulmányaik után külföldön keresik a boldogulást. Azért sem különösebben vonzó a szakmunkás képzés, mert a végzettséggel szerezhető jövedelem sok esetben nem nagyon tér el a minimálbértől.

Az alacsony keresetekre megoldás lehet a szakmunkások garantált bérminimumának emelése, de ez nem egy-két év alatt megy végbe. Tartós és érezhető bérfelzárkózásra van szükség, amely önmagában rontaná az ország versenyképességét, így sok más lépésre is szükség van – mutat rá a gazdaságkutató. Példaként említik az állami kiadások csökkentését, a piaci verseny növelését, a humán tőke fejlesztését és a tőkebeáramlás ösztönzését is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik