Gazdaság

A Bloomberg szerint komoly bajban van a magyar gazdaság

Úgy tűnik, hogy Orbán Viktornak épp nagyon jól megy, de csak politikailag, írja a világ egyik legnagyobb gazdasági magazinja, a Bloomberg. Azt írják, orbán Trump győzelme és a Brexit miatt igazolva érzi a saját menekült- és EU-ellenes politikáját, itthon pedig messze ő a következő választás esélyese.

De a lap szerint változik a háttérben a hangulat. 

A Bloomberg szerint gyűlnek a felhők a magyar gazdaság egén, amit leginkább a korrupció és a versenyképességet csökkentő állami beavatkozások okoznak. Ezek pont akkor kezdik el megfojtani a magyar növekedést, amikor végre visszanyertük az értékelésünket a hitelminősítőknél.

A magyar történet a folyamatosan csökkenő növekedés, és a növekedési lehetőségek elvesztésének története. Ez pedig a rövidtávú célok miatt végzett államkapitalista beavatkozások miatt van.

– mondja Evghenia Sleptsova, az Oxford Economics elemzője.

A Bloomberg szerint Orbán ellenségei arra mutogatnak, hogy Magyarország folyamatosan zuhan a versenyképességi listákon. Most épp közvetlenül Madagaszkár és Venezuela előtt állunk átláthatóságban.

Megszólal a lapban Martin József Péter, a Transparency International vezetője is, aki azt mondja, Magyarország egy Patyomkin-gazdaság.

Kívülről jól néz ki, de belül folyamatosan épül le.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik