Gazdaság
Brusszelben-dolhet-el-az-uj-eva-sorsa(430x286)(2).jpg (Array)

Alaposan megzuhantak a beruházások

24.hu
24.hu

2016. 11. 28. 09:00

Korábban a témában:

2016 III. negyedévében a nemzetgazdasági beruházások volumene 9,3 százalékkal elmaradt az előző év azonos időszakitól – jelentette a KSH. Ami jókora zuhanás. Persze ha azt nézzük, hogy a második negyedévben mekkora volt a visszaesés, akkor ez már kifejezetten jó eredmény.

Eltérően alakult a beruházások volumene a vállalkozások és a költségvetési szervek esetében: míg a vállalkozások körében (legalább 50 főt foglalkoztató vállalkozások) nőtt (3,3%), addig a költségvetési szerveknél – az uniós forrásból finanszírozott fejlesztések alacsonyabb volumene miatt – 57 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz mérten.

2016 első három negyedévében a beruházási teljesítmény 14 százalékkal visszaesett az egy évvel ezelőttihez képest.

2016 III. negyedévében az előző negyedévhez képest a szezonálisan kiigazított volumenindexek szerint a beruházások 2,7 százalékkal növekedtek.

2016 III. negyedév részletek:

 • A beruházási tevékenység 9,3 százalékos volumencsökkenésén belül a gép- és berendezésberuházások 4,7 százalékkal nőttek, az építési beruházások 21 százalékkal estek vissza.
 • A nemzetgazdasági ágak több mint felénél a beruházás aktivitás emelkedését regisztrálták, a legnagyobb mértékben (46%) a pénzügyi, biztosítási tevékenység nemzetgazdasági ágban, ahol új számítástechnikai eszközök beszerzései is növelték a beruházások teljesítményét.
 • Több mint egy évig tartó csökkenés után a mezőgazdaság, erdőgazdálkodás, halászatberuházási teljesítménye 35 százalékkal nőtt, amiben a gép- és járművásárlások mellett szerepet játszottak ültetvényekkel kapcsolatos nagyberuházások is. Szintén kiemelkedően emelkedtek – a szálláshelyek vendégforgalmának és árbevételének hosszabb ideje tartó növekedése mellett – a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás beruházásai (34%).
 • A nemzetgazdasági beruházások harmadát realizáló feldolgozóipar fejlesztései 15 százalékkal meghaladták a bázisidőszak szintjét. Néhány kiemelkedő nagyberuházáson túlmenően az ipari vállalkozások többségénél is emelkedett a fejlesztési kedv. Az alágak többségében a beruházási aktivitás – az előző negyedévhez hasonlóan – ismét jelentősen nőtt, leginkább a fémalapanyag és fémfeldolgozó termék gyártása, valamint az egyéb feldolgozóipar területén. Kimagaslóan növekedtek a beruházások a gumi-, műanyag és nemfém ásványi termék gyártása alágban, és az élelmiszer, ital, dohánytermék gyártása területén is.
 • Az ingatlanügyletek nemzetgazdasági ágban a beruházási volumen 8,6 százalékkal nőtt, ezen belül a lakásépítések és -felújítások, valamint az üzleti (például iroda és raktár) ingatlanfejlesztések egyaránt bővültek.
 • A kereskedelem, gépjárműjavítás nemzetgazdasági ágban – a kiskereskedelmi üzletek értékesítési volumenének hosszabb ideje tartó emelkedése mellett – a beruházási teljesítmény 15 százalékkal nőtt.
 • A villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás területén a beruházások növekedésében (2,0%) szerepet játszottak elektromos távvezetékek felújításával kapcsolatos ráfordítások is.
 • A művészet, szórakoztatás, szabadidő nemzetgazdasági ág beruházásainak bővülését (21%) a sporttal kapcsolatos fejlesztések – kiemelten uszodák, tornatermek és versenysporttal kapcsolatos nagyberuházások – okozták.
 • Kilenc nemzetgazdasági ágban csökkent a beruházási aktivitás, a legnagyobb mértékben (79%) – a korábbi negyedévekhez hasonlóan – a vízellátás, szennyvíz gyűjtése, hulladékgazdálkodás ágban, aminek oka az EU-forrásból finanszírozott ivóvízjavító, szennyvíztisztító és hulladékkezelő projektek befejeződése.
 • A szállítás, raktározás nemzetgazdasági ág beruházásainak volumene – elsősorban az uniós forrásból finanszírozott útépítések és útfelújítások alacsonyabb beruházási teljesítményei miatt – 31%-kal visszaestek.
 • Az EU-forrásból fedezett fejlesztések 2015. végi befejeződésével nagymértékben csökkentek a beruházások a humán egészségügyi és szociális ellátás ágban (73%), a közigazgatás, védelem, kötelező társadalombiztosítás ágban (41%), valamint az oktatásban (23%).

Jövőre ismét felgyorsulnak a beruházások az elemzők szerint

A beruházások idei visszaesése lassul az év végén, jövőre pedig már ismét felfutás várható – közölték az MTI-nek nyilatkozó elemzők a beruházások harmadik negyedévi alakulását mutató friss statisztikai adatokat kommentálva.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője hangsúlyozta: hiányoznak a gazdaságból az uniós források, de a beruházási aktivitás erősödött, a második negyedévi 20,3 százalékos visszaesés után a harmadikban 9,3 százalékkal csökkent a beruházások volumene. Kiemelte, hogy a vállalkozások körében 3,3 százalékos növekedés volt a tavalyi harmadik negyedévhez viszonyítva, a versenyszféra már kezd magára találni.

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője kiemelte: a beruházások döntően az uniós forrásokból finanszírozott állami fejlesztések hullámzása miatt estek vissza. A szakértő várakozása szerint a visszaesés mértéke az idei utolsó negyedévben tovább csökken, jövőre pedig jelentős mértékben emelkednek a beruházások, mert a magánszféra jelenleg is látható növekedése folytatódik, másrészt az uniós pénzek újból jelentősebb mértékben megjelennek majd.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

383356 17: The execution bed sits empty on Death Row April 25, 1997 at Texas Death Row in Huntsville, Texas. About 450 prisoners are on the Row. Texas has the most executions in the US each year. The inmates are executed by lethal injection. (Photo by Per-Anders Pettersson/Liaison)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.