A shopper counts 500 Hungarian forint banknotes at the Christmas market in Vorosmarty square in Budapest, Hungary, on Saturday, Dec. 5, 2015. Hungary GDP growth slowed less than forecast to 2.4% year on year in the third quarter. Photographer: Akos Stiller/Bloomberg via Getty Images
Gazdaság

Mindenki legalább 10 százalékos béremelést kaphat jövőre

24.hu
24.hu

2016. 11. 22. 13:23

Korábban a témában:

Kedden megállapodott a kormány a szociális partnerekkel, így megvan, hogy mennyi lesz a minimálbér és a bérminimum (szakmunkás minimálbér) jövőre (meg 2018-ra). Mindkettőnél két számjegyű a növekedés.

  • Az emeléssel a jelenlegi 110 ezer forintról 2017-ben 127 650 forintra emelkedik a minimálbér 2017-ben, ami nettóban a mostani 73 815 forint helyett jövőre 84 887 forintot jelent.
  • A bérminimum (szakképzett minimálbér) jelenleg bruttó 129 ezer forint – jövőre 161 250 forint lesz, a nettó pedig a mostani 85 785 forintról 107 231 forintra emelkedik. (A nettókat családi adókedvezmény nélkül kell érteni.)

Emellé a munkáltatók kiengesztelésére bértehercsökkentés is dukál. Mint Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a VKF után közölte: jövőre a munkáltatói járulék (=szociális hozzájárulási adó) 5 százalékponttal csökken (27-ről 22 százalékra), és 2018-ban is minimum 2, de lehet, hogy 2,5 százalékot faragnának belőle (utóbbi akkor jöhet szóba, ha 2017 első 9 hónapjában a bérnövekedés meghaladja a 11 százalékot).

Na de mi a helyzet a többi bérkategóriában? Hiszen bérajánlás nem született. Vagyis nincs egy olyan általános mérték, amiben megállapodtak volna a kormány, a munkáltatók és a szakszervezetek a VKF-en…

Folytatódik a bérharc

Nem véletlenül mondta a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MaSzSz) elnöke, hogy még nem ért véget a bérharc. Kordás László hangsúlyozta: a járulékcsökkentést ugyanis béresíteni kell a munkahelyeken.

Szeretnék elérni, hogy a garantált bérminimum feletti bérkategóriákban is legalább két számjegyű béremelés legyen – jelentette ki. Ezért még helyben meg kell küzdeni, ezért nagyon fontos a mostani, kiindulópontot jelentő megállapodás – tette hozzá.

Munkáltatók: szükség van rá

A munkáltatók sem tiltakoztak kifejezetten a tervezet ellen. Bár a Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGyOSz) elnöke szerint ők vállalták a legtöbbet. De Futó Péter szerint a 15 és 25 százalékos minimálbér és bérminimum-emelés, és az ezzel együtt járó további fizetésemelések meggyőződésük szerint hozzájárulnak az ország versenyképességének jelentős növekedéséhez és a szakképzett munkaerő megtartásához. Igaz, ő az MTI tudósítása szerint nem tért ki arra, hogy a további fizetésemelések mekkorák lehetnek.

Elemző: jövőre két számjegyű is lehet a bruttó béremelkedés

Jövőre a járulékcsökkentési és béremelési megegyezés megvalósulásával a bruttó bérek éves átlagos növekedése akár két számjegyű is lehet, miközben az éves átlagos infláció 2 százalékra emelkedhet – írta a KSH kedden kiadott szeptemberi bérstatisztikai adatait kommentálva Oszlay András, a Takarékbank elemzője.

Mindenki két számjegyű emelést kaphat

Számoljunk csak: a szakszervezet, és az elemzők két számjegyű emelésre számítanak, Varga Mihály is utalt rá, hogy nem tartja kizártnak a 11 százalékos emelkedést sem. És a munkáltatók is tisztában vannak vele, hogy emelniük kell. Igaz, ők nem mondták, hogy “két számjegyűt”. De tegyük fel, megléphetik.

A legfrissebb, keddi statisztika szerint szeptemberben (és január szeptemberben is) 257 900 forint volt az átlagos bruttó bér, aminek a nettója 171 504 forint. Ez a bér jelenleg 331 402 forintjába kerül összesen a munkáltatónak.

Ha 10 százalékkal emelkedik jövőre a bruttó átlagbér, azaz 283 690 forint lesz, akkor ahhoz 188 653 forintos nettó társul (+ 17 149 forint!), és a munkáltató havi terhe a szochocsökkentés révén nem 364 542 forint lesz, hanem csak 350 357 forint. Vagyis a munkaadó kiadásai 33 140 forint helyett csak 18 956 forinttal (nem 10, hanem 5,7 százalékkal) nőnek a béremelés miatt. 14 184 forint közterhet megtakarít ugyanis a munkáltatói járulék csökkentése révén.

Az arányok a többi bérkategóriában is hasonlóak lesznek: egy 10 százalékos béremelés és az 5 százalékos szochocsökkentés mellett csak 5,7 százalékkal nőnek a foglalkoztatók terhei. 

Vagyis az emelés bő felét kell csak pluszban kifizetniük a munkáltatóknak. Kérdés, hogy ez elég lesz-e ahhoz, hogy valóban meglegyen a két számjegyű béremelés. Egyelőre minden jel arra mutat, hogy van rá esély.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

PARKES, AUSTRALIA - JANUARY 12:  Elvis impersonator Dean Vegas prepares to go onstage at the Parkes Leagues Club during the Parkes Elvis Festival January 12, 2007 in Parkes, Australia. The festival, now in it's 15th year is expected to draw over 6,000 people to the small country town for the event. For one weekend every year, Parkes is innundated with Elvis fans, impersonators and performers from around the world. This year's festival will mark the 30th anniversary of the death of Elvis Presley.  (Photo by Ian Waldie/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.