Gazdaság
This illustration picture taken on February 12, 2016 in Paris shows several 500 Euro notes displayed in an arrangement. 
The European Central Bank will take a decision soon on whether to keep printing 500-euro banknotes, with the arguments for doing so becoming "less and less convincing", a top-ranking official said on February 11, 2016. / AFP / MIGUEL MEDINA

Az uniós pénzcsapok elzárására annyi az esély, mint a lottóötösre

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2016. 10. 05. 16:00

A Miniszterelnökség nem tart attól, hogy Brüsszel felfüggeszti az uniós támogatások kifizetését.

Magyarország várhatóan nem ront eddigi  uniós – 2-es –  besorolásán a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) nyári auditja eredményeként. A Miniszterelnökség szerint azonban egy esetleges vitánál sem lenne veszélyben a költségvetési hiány, mivel annak mértékét a tagállamok követeléseivel csökkenteni kell.

A Miniszterelnökség fikciónak nevezte a Portfolio.hu cikkét, amely szerint hamarosan értékelést tesz közzé az Európai Bizottság a magyarországi uniós támogatási rendszerről, és a súlyos megállapítások miatt akár fel is függeszthetik a támogatások kifizetését. A gazdasági portál szerint több területen is hiányosságokat lát a magyar szabályozásban a bizottság.

A Miniszterelnökség úgy reagált, hogy az átvilágításnál csak a GINOP irányítási és ellenőrzési kontrollrendszerét vizsgálták az auditorok, nem a hazai fejlesztéspolitikai intézményrendszert. Így az operatívprogram-specifikus vizsgálat alapján készülő jelentés sem egy átfogó, horizontális dokumentum, hiszen tárgya maga a vizsgált program, a GINOP.

A lezajlott auditról egyelőre jelentéstervezetet sem kapott a kormány, tehát a felvetett lehetséges “felfüggesztés” jogi alapja ismeretlen, nem létezik semmilyen dokumentum, amely ezt megalapozná,

ez csupán egy lehetőség, ahogy arra is esély van, hogy valakinek ötöse lesz a lottón.

A Miniszterelnökség jelezte, 4 besorolási fokozat létezik az uniós gyakorlatban: a legjobb az 1-es, – amelyet szinte képtelenség kapni -, Magyarország általában 2-est szokott kapni, ami azt jelenti, hogy a rendszer működik, csak kisebb javításokra van szükség. A harmadik fokozat a rendszer súlyos hiányosságokkal való működését, a 4-es pedig a működésképtelenséget jelenti.

A kategóriába sorolás és ezzel együtt a jelentéstétel minden esetben az audit lezárása után történik meg, majd az érintett állam észrevételeket tehet a tervezett megállapításokra, amelyet figyelembe véve készül el a végső jelentés.  Az eredmény és a besorolás legkorábban januárra várható.

A Miniszterelnökség közleménye kitér arra: a GINOP során pályázatot írtak ki 1 528 milliárd forint forrásra, amelyből 1 019 milliárd forint az eddig lezárt pályázatokra megítélt összeg. Ebből már 949 milliárd forintot szerződéssel lekötöttek, 315,6 milliárd forintot pedig kifizettek.

Az összes fejlesztési programot figyelembe véve a kifizetett támogatások teljes állománya meghaladta a 800 milliárd forintot. Ennek legnagyobb hányadát, 39 százalékot a GINOP-ban teljesített a kormány a pályázók felé.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Wikileaks founder Julian Assange raises his fist prior to addressing the media on the balcony of the Embassy of Ecuador in London on May 19, 2017.
Ecuador urged Britain today to "grant safe passage" out of the country to WikiLeaks founder Julian Assange after Sweden dropped a warrant that drove him to take refuge in Ecuador's London embassy. / AFP PHOTO / Justin TALLIS
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.