Gazdaság

55 ezer eladót keresnek az áruházak

elado(210x140)(1).jpg (eladó, kassza, )
elado(210x140)(1).jpg (eladó, kassza, )
Nemcsak Magyarországon, hanem egész Európai Unióban gond a munkaerőhiány, és nem kizárólag a kereskedelmet érinti a probléma, hanem a gazdaság egészét.

A munkaerőhiány más uniós országokban is nyomasztó teher, csak eladóból pl. 55 ezret keresnek az áruházakba – írta a Blokkk.com. Egyébként pedig 2 millió felett van az Európai Bizottság foglalkoztatási szolgálatához beküldött álláshirdetések száma. A portál szerint legtöbb betöltetlen álláshely a foglalkoztatási szolgálatánál megjelenő hirdetések alapján Németországban van, ebből csak a kereskedelemben több mint 25 ezer.

Az Egyesült Királyság, majd Franciaország követi a német áruházakat, 6-7 ezer eladóra vadászva. A magyar áruházak sem adják fel, 453 eladót ők is keresnek az unióból (feltehetőleg keletebbről) hirdetés útján.

A béremelés csak az eladók megtartására volt elég

2016. második negyedévében tovább nőtt a betöltetlen álláshelyek száma Magyarországon, négyezer-hatszáz felett járt a KSH mutatója a kereskedelemben, ami 2015. elejéhez képest bő  másfél ezres, 50% feletti megugrás. Az alkalmazottak száma a négy főnél nagyobb kiskereskedésekben 2016-ban év elejétől nem változott, 192-193 ezer fő körül mozgott az egyes hónapokban.

Ez azt jelenti, hogy hiába emelkedtek egy év alatt átlagosan 10 százalékkal a havi bruttó átlagkeresetek, van ahol persze ennél sokkal nagyobb mértékben is, ez összességében csak az eladók megtartásához volt elég, a létszám bővítéséhez már nem. Pedig közben áprilistól már vasárnap is nyitva lehettek a boltok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik