Gazdaság

Molnár: gigabüntetést kaphat Magyarország Paks2 miatt

molnár csaba (Array)
molnár csaba (Array)

Amikor kiderült, hogy Paks2 Európa legdrágább áramát termelheti majd, emiatt pedig működésképtelen lehet magyar állami támogatás nélkül, az ügyben az Európai Bizottsághoz fordultam – írta közleményében a DK ügyvezető elnöke, Molnár Csaba EP-képviselő.

Kérdésére állítása szerint Margrethe Vestager versenypolitikáért felelős uniós biztos adott lesújtó választ.

Ha volt tiltott állami támogatás, az sokba kerülhet mindnyájunknak

A biztos válasza szerint a jelenleg is folyamatban lévő bizottsági vizsgálat hivatott kideríteni, hogy történt-e az ügyben tiltott állami támogatás. Ha igen, akkor válasza szerint

a tagállam kötelezhető az állami támogatásként nyújtott összeg egy részének vagy egészének visszafizettetésére.

Ez Paks 2 ügyében azt jelentené, hogy az alapjában véve is 12 milliárd euróba kerülő, drágán termelő és korszerűtlen erőmű költségei újabb súlyos milliárdokkal bővülhetnek, amelyeket természetesen szintén a magyarokkal fizettetne ki a kormány – derült ki.

A Demokratikus Koalíció szerint ezt kellene tenni

Úgy vélik ezért, hogy még az előtt le kell állítani a paksi bővítést, hogy a Bizottság megbünteti hazánkat az oroszokat helyzetbe hozó állami támogatás miatt. Az ellenzéki pártnak meggyőződése, hogy a generációkat eladósító,  átláthatatlan és korrupciógyanús paksi bővítés kizárólag az orosz hitelezőnek, a fejlesztést végző orosz cégnek és a majdani fideszes alvállalkozóknak érné meg.

A DK szerint szégyen, hogy a magyar emberek érdekeit ismét Brüsszelben képviselik az Oroszországgal titokban
üzletelő Orbán-kormánnyal szemben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik