Gazdaság

Kevesebb gyerek született, kevesebben haltak

2016 I. félévében 43 594 gyermek született a KSH jelentése szerint, 1,8 százalékkal (799-cel kevesebb) kevesebb, mint az előző év azonos időszakában.A szökőnaphatástól megtisztított születésszám-mérséklődés ennél nagyobb mértékű, 2,4% volt.

A 62 978 halálozás pedig 9,5 százalékos (6632 fős) visszaesést jelent 2015. január–júniushoz képest. A szökőnaphatást figyelembe véve a visszaesés 10% volt. (Tavaly kiugróan magas volt a halálozási mutató.)

A természetes fogyás így 19 384 fő volt, 5833-mal  (23 százalékkal) kevesebb az egy évvel korábbinál.

Születés

Az első féléven belül februárban és márciusban többen, a másik négy hónapban kevesebben látták meg a napvilágot, mint egy évvel korábban. Április–júniusban átlagosan 5,0 százalékkal visszaesett a születések száma a tavalyihoz képest.

Halálozás

A májusi elenyésző emelkedést leszámítva az év többi hónapjában számottevően kevesebben vesztették életüket, mint egy évvel korábban. A legjelentősebb mérséklődés január–áprilisban történt, ekkor az elhunytak szökőnaphatástól megtisztított száma átlagosan 14 százalékkal csökkent.

Házasságkötések

A házasságkötések számának hosszabb időszak óta tartó figyelemre méltó emelkedése az év során folytatódott – emelte ki a KSH. A 2016 I. félévében anyakönyvezett 21 921 frigy 19 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A 2016. évi szökőnap nem gyakorolt számottevő hatást a házasságkötések január–júniusi értékének növekedésére.

Az I. félévben különösen a február–áprilisi emelkedés volt jelentős, akkor az újonnan kötött frigyek kiigazított száma átlagosan 34 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit.

  • Ezer lakosra 8,9 élveszületés és 12,9 halálozás jutott. Előbbi 0,2, utóbbi 1,4 ezrelékponttal alacsonyabb az előző évinél, ennek eredményeként a természetes fogyás mutatója 1,2 ezrelékponttal 4,0 ezrelékre csökkent. Az év első félévében ezer élveszületésre 4,3 csecsemőhalálozás jutott, ami 0,1 ezrelékpontos mérséklődés az előző év január–júniusihoz képest. A házasságkötési arányszám 4,5 ezrelékes értéke 0,7 ezrelékponttal magasabb volt az egy évvel korábbinál.

Régiós bontásban

A születések száma régiónként különböző mértékben változott. Észak-Magyarországon és Észak-Alföldön enyhén emelkedett (0,7, illetve 0,3%-kal), a többi régióban mérséklődött. A csökkenés Dél-Alföldön és Dél-Dunántúlon volt jelentős (4,7, illetve 4,6%).

Az elhunytak száma mindegyik régióban visszaesett, különösen Dél-Dunántúlon, Észak-Magyarországon és Dél-Alföldön (mindhárom régióban 11%-kal).

  • 2016 I. félévében a természetes fogyás üteme az összes régióban mérséklődött. A születések kismértékű emelkedése és a halálozások jelentős visszaesése miatt a legnagyobb csökkenést (36%) Észak-Alföldön regisztrálták.
  • A házasságkötések száma mindegyik régióban emelkedett. Kimagasló mértékű növekményt Észak-Magyarországon és Észak-Alföldön anyakönyveztek (33, illetve 32%).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik