Gazdaság

Csökkentik a termelést a győri Audi gyárban

audi-gyár (audi-gyár, győr, )
audi-gyár (audi-gyár, győr, )

Kevesebb műszakban termel decembertől az Audi járműgyára, várhatóan addig, amíg az új Q3-as modell győri gyártása el nem kezdődik – tudta meg a Kisalföld a győri vállalat kommunikációért és kormánykapcsolatokért felelős vezetőjétől.

Mindez azt jelenti, hogy átmenetileg kevesebb autó fog készülni Győrben.

Az Audi Hungaria Motor Kft. 11400 munkatársából négyezren dolgoznak a járműgyárban, közülük 750 dolgozót érint a műszakmodell-váltás. Őket az Audi-konszern más, külföldi telephelyein kívánják alkalmazni év végétől addig, amíg Győrben vissza nem állnak a három műszakra.

Csökkenő bevétel

Az Audi Hungaria Motor Kft. árbevétele 3,697 milliárd euró volt az év első hat hónapjában, 450 millió euróval kevesebb, mint 2015 első fél évében, írta az MTI pénteken. Az árbevétel csökkenése mellett a gyár kapacitása is mérséklődött. A cégnél 1 031 887 motort gyártottak az év első felében, 35 638-cal kevesebbet, mint az előző év azonos időszakában, gyártósorukról 63 798 autó gördült le, ami 21 090-nel marad el 2015 első hat hónapjához képest.

Az átállás oka, hogy bár az Audi márka autóeladásai világszerte emelkedtek, a győri gyárban készülő TT Coupé, TT Roadster, A3 Limousine és A3 Cabriolet már túl van az autóiparban jellemzően hat évre tervezett életciklusának felén, így kevesebb fogy belőlük.

A munkatársak akkor fognak visszatérni Győrbe, és változhat újra a műszakmodell, amikor a győri gyár új terméke, az új Audi Q3-as sorozatgyártása megkezdődik – árulta el a cég szóvivője a lapnak.

A Q3-as modell gyártása az eddigi bejelentések alapján 2018 során kezdődhet meg, vagyis 2017-ben végig két műszakban folyhat a termelés a három helyett.

Az Audi gyárak közötti átjárás egyébként nem számít szokatlannak, igaz, ennél kevesebb, jellemzően néhány száz embert szokott érinteni. Jelenleg is vannak győriek Ingolstadtban, míg korábban dolgoztak itteni alkalmazottak például a spanyolországi, a brazíliai, a kínai és a brüsszeli Audi-üzemekben is – írja a Kisalföld.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik