Budapest, 2015. május 21.
Kovásszal készült kenyerek az V. pékáru seregszemlén, amelyet a Magyar Pékszövetség és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara rendez a Fõvárosi Mûvelõdési Házban 2015. május 21-én.
MTI Fotó: Kovács Tamás
Gazdaság

Csehországgal egy szinten a magyar élelmiszerárak

24.hu
24.hu

2016. 07. 22. 13:27

A visegrádi négyek (Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország) közül Szlovákiában a legmagasabbak az élelmiszerek árai, amelyek azonban még így is több mint tizedével alatta maradnak az európai uniós (EU) átlagnak - derült ki a Postová Banka elemzéséből, amelyet pénteken juttattak el az MTI-nek.
Korábban a témában:

Az Eurostat adataira hivatkozó elemzés szerint a visegrádi négyek közül Lengyelországban a legalacsonyabbak az élelmiszerárak, átlagban 30 százalékkal maradnak alatta a szlovákiai áraknak. Magyarországon és Csehországban az élelmiszerárak gyakorlatilag azonos szinten vannak, átlagban 11 százalékkal alacsonyabbak, mint Szlovákiában, ahol az árszint 13 százalékkal marad alatta az uniós átlagnak.

Az egyes élelmiszer kategóriákat tekintve az árak közti különbségek még jelentősebb eltéréseket mutatnak az összehasonlításban szereplő országok között.

Magyarországon a szlovákiai vásárló legelőnyösebben üdítőitalokat, illetve kenyeret és pékárut vásárolhat, előbbit 19, utóbbiakat átlagban 18 százalékkal olcsóbban, mint a szlovákiai üzletekben. Csehország esetében az étolajoknál és zsíroknál, illetve ugyancsak a kenyérnél és a pékárunál mutatkozik a legnagyobb eltérés, az e kategóriákba tartozó termékek 23, illetve 17 százalékkal kerülnek kevesebbe, mint Szlovákiában. A lengyelországi boltokban az étolajak és zsírok, az egyéb élelmiszerek kategóriájába sorolt termékek, illetve a tej, tejtermékek és a tojás esetében tapasztalhatóak a legnagyobb árkülönbségek, ezeket a termékeket 43, illetve 34 és 33 százalékkal olcsóbban lehet megvenni a visegrádi négyes legnagyobb országában mint a legkisebben.

Az EU összes tagállamát tekintve az élelmiszerek Dániában, Svédországban és Ausztriában a legdrágábbak.

Dániában például az élelmiszerekért Szlovákiához képest 63 százalékkal kérnek többet a boltokban. Az uniós listán Németország, Görögország és Hollandia van a középmezőnyben, a legolcsóbbaknak pedig a volt szocialista országok számítanak, közülük a legalacsonyabb összegeket Lengyelországban, Romániában és Bulgáriában kell kifizetnie a vásárlónak ugyanazon élelmiszerekért.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2012. június 29.
Fiatalok beszélgetnek a Kőleves kertben, a budapesti Kazinczy utcában 2012. június 28-án. A hetedik kerületi Kazinczy utca, Dohány és Király utca közötti szakasza és környéke a budapesti nyári éjszakai élet egyik központjává vált, ahol számos nyitott, romos ház udvarán létesített romkocsma és szórakozóhely várja a budapestieket és a turistákat.
MTI Fotó: Marjai János
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.