Gazdaság

Elindult a deficitszankciós eljárás Spanyolország és Portugália ellen

24.hu
24.hu

2016. 07. 12. 15:58

Korábban a témában:

A miniszterek elfogadták az Európai Bizottság előterjesztését, amelynek alapján a két dél-európai ország pénzbüntetéssel és az uniós támogatások felfüggesztésével is sújtható amiatt, hogy nem teljesítették a hiánycsökkentési célokat sem a 2014-es, sem a 2015-ös évben, megsértve a stabilitási és növekedési paktumot.

A pénzügyminiszteri tanács jóváhagyását követően Madridnak és Lisszabonnak tíz napja van arra, hogy előterjessze védekezését, az Európai Bizottság pedig 20 napon belül dönthet a szankciók elrendeléséről, ha a két ország nem tudja bebizonyítani, hogy “rendkívüli gazdasági körülmények” miatt kényszerült a szabályok megszegésére.

A büntetések összege elérheti a bruttó hazai termék (GDP) 0,2 százalékát, de az is elképzelhető hogy nem vetnek ki pénzbüntetést a két országra.

Több miniszter is jelezte, hogy a “zéró” büntetés is egy lehetséges változat.

Nem a büntetés a cél

Egy ilyen döntés azt jelezné, hogy Brüsszel nem akarja megbüntetni a két délnyugat-európai országot a Brexittel súlyosbított gazdasági instabilitás időszakában. “Az Európai Bizottság általános célja nem a büntetés, hanem az, hogy arra bátorítsa a tagállamokat, hogy megoldást találjanak a kötelezettségeik betartására” – mondta egy neve elhallgatását kérő uniós tisztségviselő.

Az Európai Bizottság korábban megállapította: Portugália nem teljesítette hiánycsökkentési célját, Spanyolország pedig valószínűleg nem tudja lefaragni a deficitet a megszabott határidőre, a két ország nem tett hatékony lépéseket a helyzet javítására.

Elnézőbb álláspont is lehetséges

A túlzottdeficit-eljárás keretében az Európai Bizottság minden évben meghatározza az elérendő hiánycélt a fokozatos csökkentés jegyében. Portugália és Spanyolország azonban az utóbbi két évben túllépte a megszabott korlátot. A spanyol államháztartás hiánya például tavaly elérte a bruttó hazai termék 5,1 százalékát, jócskán meghaladva a 4,2 százalékos célt. Portugáliának tavaly 2,5 százalékra kellett volna leszorítania a hiányt, de 4,4 százalék lett.

Jeroen Dijsselbloem, az euróövezeti pénzügyminisztereket tömörítő testület elnöke közölte, hogy a bizottság valószínűleg elnézőbb álláspontra helyezkedik, ha Spanyolország és Portugália további hiánycsökkentő intézkedéseket foganatosít. Az ügyvezető spanyol kormánynak azonban kicsi a mozgástere az idei hiányt csökkentő lépések megtételére, a portugál kormányzati intézkedéseket pedig nem tartja elégségesnek Brüsszel.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2015. október 26.
Peresztegi Imre, a ZÁÉV Építőipari Zrt. vezérigazgatója, Deutsch Tamás, az MTK Budapest elnöke, Görözdi György, MTK Kiemelt Beruházások Projekt Igazgatója és Paár Attila, a West Hungária Bau Kft. ügyvezető igazgatója (b-j) az új Hidegkuti Nándor Stadion építéséről tartott sajtótájékoztatón 2015. október 26-án. Bejelentették, hogy a ZÁÉV Építőipari Zrt. és a West Hungária Bau Kft. konzorciuma nyerte el a több mint hatmilliárd forintból épülő új stadion tervezésére és kivitelezésére kiírt pályázatot.
MTI Fotó: Illyés Tibor
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.