Gazdaság
Standard & Poor's (Standard & Poor's)

Leminősítették az EU-t

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2016. 07. 01. 07:30

Nagy-Britannia nélkül már nem szuperbiztos az unió adóssága.

Leminősítette az Európai Uniót a Standard & Poor’s, mondván, Nagy-Britannia kilépési szándéka gyengíti az EU költségvetési rugalmasságát, belső politikai kohézióját. Londonban bejelentették, hogy a nemzetközi hitelminősítő az “AA plusz”-ról egy fokozattal “AA”-ra rontotta az EU hosszú távú besorolását. Az új osztályzat kilátása stabil.

Az S&P jelezte, az unión belüli szolidaritást eddig az EU hitelminősítését meghatározó tényezők egyik kedvező elemének tartotta. Mostantól semleges adósmegítélési tényezőnek tekinti, miután a brit EU-tagságról rendezett népszavazáson a választók többsége a távozásra voksolt. A Standard & Poor’s a népszavazás előtt azzal számolt, hogy mind a 28 tagállam az EU tagja marad.

A cég várakozása szerint a bennmaradó 27 tagország megerősíti elkötelezettségét az EU mellett, de a britek távozása miatt óhatatlanul új és bonyolult tárgyalásokra lesz szükség az EU következő, 2021-2027-es költségvetési keretéről. Emellett bizonytalanabbá válik a bevételi előrejelzés, a hosszú távú tőketervezés és a pénzügyi védőmechanizmusok kiigazítási gyakorlata.

Idén Németország, Franciaország és az Egyesült Királyság adja az uniós költségvetésbe befizetett nettó hozzájárulások 21, 16, illetve 13 százalékát. Az S&P az EU hitelminősítési erősségei közé sorolta, hogy a kockázatos eszközállomány a 13 ezer milliárd eurós összesített össztermékének alig 0,6 százaléka, az EU 8400 milliárd eurós állampapírpiacának csak 0,9 százaléka.

A cég a héten Nagy-Britanniát is leminősítette, egyszerre két fokozattal “AA”-ra csökkentve a hosszú futamidejű brit államadós-kötelezettségek besorolását a korábbi lehetséges legjobb “AAA” szintről és további leminősítésre utaló negatív kilátást hagyott érvényben. Úgy vélte, a brit népszavazás miatt romlani fog a gazdaságpolitika kiszámíthatósága, stabilitása és hatékonysága.

A brit államadósságot a három nagy hitelminősítő közül az e héten bejelentett leminősítésig már csak a Standard & Poor’s tartotta nyilván “AAA” osztályzattal, a Fitch Ratings és a Moody’s Investors Service már korábban megvonta az elit besorolást. Ráadásul a héten a Fitch Ratings is újból leminősítette Nagy-Britanniát. A Moody’s a múlt héten negatívra rontotta a brit adósosztályzat kilátását.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

LISBON, PORTUGAL - MARCH 25: Head coach Bernd Storck of Hungary looks on during the 2018 FIFA World Cup Qualifying Group B match between Portugal and Hungary at Luz Stadium on March 25, 2017 in Lisbon, Portugal.  Rodrigo Cabrita / Anadolu Agency
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.