Standard & Poor's (Standard & Poor's)
Gazdaság

Leminősítették az EU-t

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2016. 07. 01. 07:30

Nagy-Britannia nélkül már nem szuperbiztos az unió adóssága.

Leminősítette az Európai Uniót a Standard & Poor’s, mondván, Nagy-Britannia kilépési szándéka gyengíti az EU költségvetési rugalmasságát, belső politikai kohézióját. Londonban bejelentették, hogy a nemzetközi hitelminősítő az “AA plusz”-ról egy fokozattal “AA”-ra rontotta az EU hosszú távú besorolását. Az új osztályzat kilátása stabil.

Az S&P jelezte, az unión belüli szolidaritást eddig az EU hitelminősítését meghatározó tényezők egyik kedvező elemének tartotta. Mostantól semleges adósmegítélési tényezőnek tekinti, miután a brit EU-tagságról rendezett népszavazáson a választók többsége a távozásra voksolt. A Standard & Poor’s a népszavazás előtt azzal számolt, hogy mind a 28 tagállam az EU tagja marad.

A cég várakozása szerint a bennmaradó 27 tagország megerősíti elkötelezettségét az EU mellett, de a britek távozása miatt óhatatlanul új és bonyolult tárgyalásokra lesz szükség az EU következő, 2021-2027-es költségvetési keretéről. Emellett bizonytalanabbá válik a bevételi előrejelzés, a hosszú távú tőketervezés és a pénzügyi védőmechanizmusok kiigazítási gyakorlata.

Idén Németország, Franciaország és az Egyesült Királyság adja az uniós költségvetésbe befizetett nettó hozzájárulások 21, 16, illetve 13 százalékát. Az S&P az EU hitelminősítési erősségei közé sorolta, hogy a kockázatos eszközállomány a 13 ezer milliárd eurós összesített össztermékének alig 0,6 százaléka, az EU 8400 milliárd eurós állampapírpiacának csak 0,9 százaléka.

A cég a héten Nagy-Britanniát is leminősítette, egyszerre két fokozattal “AA”-ra csökkentve a hosszú futamidejű brit államadós-kötelezettségek besorolását a korábbi lehetséges legjobb “AAA” szintről és további leminősítésre utaló negatív kilátást hagyott érvényben. Úgy vélte, a brit népszavazás miatt romlani fog a gazdaságpolitika kiszámíthatósága, stabilitása és hatékonysága.

A brit államadósságot a három nagy hitelminősítő közül az e héten bejelentett leminősítésig már csak a Standard & Poor’s tartotta nyilván “AAA” osztályzattal, a Fitch Ratings és a Moody’s Investors Service már korábban megvonta az elit besorolást. Ráadásul a héten a Fitch Ratings is újból leminősítette Nagy-Britanniát. A Moody’s a múlt héten negatívra rontotta a brit adósosztályzat kilátását.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Swedish director Ruben Ostlund delivers a speech on stage after he was awarded with the Palme d'Or for the film 'The Square' on May 28, 2017 during the closing ceremony of the 70th edition of the Cannes Film Festival in Cannes, southern France.  / AFP PHOTO / Alberto PIZZOLI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.