Gazdaság

Az NBB harmadik napjára is bekúszott a Brexit

A Nemzeti Beruházási Bank háromnapos ülésén is elkerülhetetlen téma lett végül a brit kilépés.

Az egész világra, Európára és Magyarországra is óriási hatása lesz a Brexitnek, a kormányzatnak, a bank- és az üzleti szektornak egyaránt folyamatos megújulásra van szüksége – hangsúlyozta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénzügyekért felelős államtitkára pénteken Budapesten, a Nemzetközi Beruházási Bank (NBB) háromnapos ülését lezáró üzleti fórumon.

Már láthatók a piaci reakciók, ezért is lényeges mindhárom oldalnak együtt, mindig egy lépéssel a többiek előtt járni – tette hozzá. Az üzleti fórum jó alkalmat ad minden oldalnak a tapasztalatcserére, a jövő fejleményeinek előrejelzése fontos az események tükrében – tette hozzá. Megjegyezte: személyesen az utolsó pillanatig abban bízott, hogy a britek nem fogják megszavazni a kilépést.

A nemzetközi pénzügyi intézményekkel a piacok és a gazdaság élénkítéséről fognak véleményt cserélni, körbejárják, hogy milyen lépéseket kell tenni a jövő gazdasági fejlődése vagy a hitelezés ösztönzése érdekében, mi Európa és Magyarország rövid illetve hosszú távú érdeke – sorolta. Remélte, hogy az ötleteket valós lépésekké tudják majd átalakítani.

Magyarország ellenáll

Nyikolaj Koszov, a Nemzetközi Beruházási Bank (NBB) elnöke megnyitójában a pénzügyi integráció és a kapcsolatok fejlesztésének fontosságát hangsúlyozta.

Kiemelte: a magyar gazdaságirányítás az elmúlt 4-5 évben jelentős gazdasági és társadalmi sikereket ért el, a nemzetközi hitelminősítők szerint is. Mindez mutatja az elnök szerint, hogy Magyarországnak megvan az ellenállóképessége a fennmaradáshoz és a virágzáshoz még akkor is, ha Európa olyan nehéz időkkel szembesül, mint a Brexit. A magyar focicsapat sikerei is mutatják: a magyarok mesterien tudják kihozni a legjobb ár-érték arányt – mondta.

Nyikolaj Koszov arról is beszélt, hogy az NBB válaszút előtt áll, minőségileg új stratégiát kell kidolgoznia, amihez megvan a megfelelő támogatottsága a delegációk és Magyarország részéről. Magyarország az NBB harmadik legnagyobb részvényese, a befizetett tőke legnagyobb aránya is magyar, a kelet-közép-európai régió pedig a hitelportfólió legnagyobb részével rendelkezik – ismertette. A régió jelentősége az NBB-ben tovább nő, ez a bank beruházási tevékenységét is meghatározza.

Jelentős szerepünk lehet az unió jövőjében

Patai Mihály, a Magyar Bankszövetség elnöke hangsúlyozta, minden szakértő és pénzügyi elemző egybehangzó véleménye szerint  a régió és Magyarország jelentős szerepet fog betölteni az unió jövőjében, annak növekedési motorja lesz. Ez a magyar bankszektornak is számos lehetőséget rejt. Az elmúlt években a pénzintézetek mindenütt ugyanazokkal a szabályozási vagy ügyfél-minősítési problémákkal szembesültek, a magyar bankszektornak ezen felül a devizahitelekkel is meg kellett küzdenie, ami politikai és szociális területen is óriási terhet jelentett, de sikeresen átvészelte ezt az időszakot.

A magyar kormány az elmúlt két évben állta a szavát, megfelezte a bankadót, amivel jelentős költségcsökkentést érhettek el, ezért az elnök köszönetet mondott. A magyar bankszektor “prociklikus állatfaj”, ami újabb ciklusba kezdhet – vélekedett.
Az üzleti fórumon az NBB négy kétoldalú megállapodást kötött. Kuba nemzeti bankjával írtak alá együttműködési megállapodást, az ország teljes jogú tagságot szerzett a nemzetközi intézményben.

Pénz állt a házhoz

Az NBB az OTP-vel stratégiai partnerségi megállapodást kötött, és 16 millió eurós finanszírozási megállapodást írtak alá a H2Q Építő Üzemeltetési Építőipari és Szolgáltató Kft.-vel, amivel a bank támogatja a BME ingatlanfejlesztését.

Az NBB 30 ezer euró támogatást adott a WWF Magyarországnak a magyar vízgazdálkodás és vízügyi kockázatok kezelésének támogatásához.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik