Európai Parlament (Array)
Gazdaság

Offshore-botrány – az Európai Parlament 65 tagú vizsgálóbizottságot állított az ügyre

24.hu
24.hu

2016. 06. 23. 13:59

Korábban a témában:

Döntött az offshore cégek működésével és haszonélvezőivel kapcsolatos iratokat vizsgáló eseti bizottságának 65 tagjáról az Európai Parlament a csütörtöki brüsszeli plenáris ülésen. A bizottság magyar tagja Pelczné Gáll Ildikó fideszes EP-képviselő, az Európai Parlament egyik alelnöke lett.

Az Európai Parlament tájékoztatása szerint a vizsgálóbizottság az európai uniós  tagállamok és az Európai Bizottság által a pénzmosásra, adókijátszásra és adóelkerülésre vonatkozó uniós jog állítólagos megsértését és visszás alkalmazását vizsgálja.A képviselőcsoportok által egységesen javasolt és elfogadott 65 fős vizsgálóbizottság megbízatása egy évre szól, ez idő alatt kell jelentést készítenie. Mandátumát két alkalommal meg lehet hosszabbítani, három-három hónappal.

Világméretű botrány robbant ki tavasszal

Az offshore-botrány áprilisban robbant ki, miután a sajtóban információk jelentek meg több mint 214 ezer offshore cégről és tulajdonosaikról a Mossack Fonseca panamai ügyvédi irodából kiszivárgott 11,5 millió dokumentum alapján. Az iroda rejtett tulajdonosi hátterű offshore vállalatokat kezel ügyfelei számára a világ számos részén. E cégekkel a tulajdonosok feltehetően el tudják titkolni üzleti tevékenységüket, vagyonukat. Az iratokban több mint 210 ezer offshore céget sorolnak fel, jelenlegi vagy korábbi ügyfélként szerepelnek magas beosztású politikai vezetők is.

A LuxLeakset is vizsgálják

A most létrehozott EP-vizsgálóbizottság feladatköre kiterjed a LuxLeaks néven elhíresült botrány további részleteinek felderítésére is.
A LuxLeaks-botrány nem sokkal Jean-Claude Juncker uniós bizottsági elnök – volt luxemburgi kormányfő – 2014. novemberi hivatalba lépését követően robbant ki, miután oknyomozó újságírók a kiszivárgott iratok alapján feltárták, hogy Juncker miniszterelnöksége alatt a nagyhercegség adóhivatala gyakorlatilag ipari léptékben tette lehetővé multinacionális vállalatok számára, hogy a máshol keletkezett bevételeik után, elvben más országokban fizetendő adójukat Luxemburgban róják le, de csak a töredékében.

Elkészülhet az adóparadicsom-lista is

Az Európai Bizottság ezzel egy időben az adóparadicsomok listájának összeállítását sürgeti. Pierre Moscovici, az uniós végrehajtó testület gazdasági és pénzügyekért, valamint adó- és vámügyért felelős tagja szerint az uniós tagállamoknak közös listát kell összeállítaniuk az adóparadicsomokról, és büntetést kell kilátásba helyezniük azon országokkal szemben, amelyek lehetővé teszik az adóköteles bevételek eltitkolását.

Az uniós tagállamoknak jelenleg eltérő listáik vannak az adóügyekben nem együttműködő országokról, és szabadon dönthetnek az esetleges korlátozó intézkedésekről.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Krasznaja Poljana, 2014. március 11.
Szétszerelt olimpiai ötkarika a 2014-es szocsi téli paralimpia idején a Krasznaja Poljana-i Roza Hutor Síközpontban 2014. március 11-én. (MTI/EPA/Julian Stratenschulte)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.