Gazdaság

A cafeteriaadó nem végzi ki a szektort

GazdaságTV
GazdaságTV

2016. 06. 13. 10:38

Dr. Lukács Marianna, a Patika Egészségpénztár igazgatója szerint nem fenyegeti megszűnés az önkéntes pénztárakat. Ugyanakkor azáltal, hogy a pénztárak kikerülnek a béren kívüli juttatások rendszeréből, csökkenni fog az ide áramló vagyon, mert megint növekszik az állam adóterhe.

Az Országgyűlés elfogadta a 2017-es adócsomagot, amiből megtudtuk, hogy az egészségpénztári támogatás és a többi önkéntes (például nyugdíj)pénztári támogatás kikerül a béren kívüli juttatások köréből. Megkérdeztük az ország egyik legnagyobb szolgáltatóját, a Patika Egészségpénztár vezetőjét, hogyan látja a változást.

Az új szabályozás többszörösen hozná nehéz helyzetbe az egészségpénztárakat, hiszen az egészségpénztári támogatás – a többi önkéntes pénztári támogatással együtt – kikerül a béren kívüli juttatások köréből és úgynevezett béren kívüli juttatásnak nem minősülő egyes meghatározott juttatás lesz. Ez jóval kedvezőtlenebb adózási feltételeket jelent a jelenleginél: 34,51 százalékos helyett 49,98 százalékos lesz az összes közteher, ugyanis az 1,19 századdal felszorzott adóalapra a 15 százalék szja mellé 27 százalék EHO rakódik a jelenlegi 14 százalékos EHO helyett.

Dr. Lukács Marianna szerint ez az adószabály azt jelenti a gyakorlatban, hogy ha a munkáltatók nem tudnak az önkéntes kasszákba több pénzt befizetni, akkor az történik, hogy valójában kevesebb pénzt tesznek be a dolgozóiknak, hiszen első helyen az állam adókielégítése áll.

Ezt támasztják alá az elmúlt évek adatai, hiszen eddig is évről évre növekedett a megfizetett cafeteria adója, az állam pedig egyre jobban járt, és most látott további lehetőséget arra, hogy növelje az adót. A cafeteriaelemek között az egészségpénztári szektor 2003 és 2012 között dinamikusan bővült, de aztán ez a trend megtorpant és továbbra is csak 1 millió pénztártag van, köztük is sok a díjnemfizető.

A szektor emelkedésének akkor lett vége az elmúlt néhány évben, amikor elkezdték drasztikusan megemelni a munkáltatói befizetésekre jutó adóterhet. A vagyon is így mozgott, a 60 milliárdot megmozgató szektor nem tud bővülni, miközben az egészség anyagi és adótámogatása az állam kiemelt feladata. Így értékelődik fel az öngondoskodás, hiszen az egyéni befizetőkre vonatkozó szabály nem változott.

 

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21:  Nicole Kidman departs after the 'How To Talk To Girls At Parties' screening during the 70th annual Cannes Film Festival at on May 21, 2017 in Cannes, France.  Celebrities, fans and the movie world have descended on Cannes for this year's festival of the screen. For seventy years The Croisette Boulevard has always been the centre of athe place watch the rich and dandy and people from all walks of life to promenade.  (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.