shopping bevásárlás
Gazdaság

Jól megugrott a cukor ára

24.hu
24.hu

2016. 06. 08. 09:49

A fogyasztói árak májusban átlagosan 0,2 százalékkal voltak alacsonyabbak, mint egy évvel korábban – jelentette a KSH. Ezen időszak alatt jelentős mértékben csökkent az üzemanyagok ára. A legnagyobb mértékben a fogyasztási főcsoportok között a szeszes italok, dohányáruk drágultak.

12 hónap alatt, 2015. májushoz viszonyítva:

Az élelmiszerek ára összességében nem változott. Ezen belül a cukor ára 19,7, az idényáras élelmiszereké (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) 8,9, az étolajé 7,9 százalékkal nőtt, a sertéshús ára 18,5, a tejé 7,7, a sajté 6,9 százalékkal csökkent. (Ilyen mértékű cukorár-emelkedés több éve nem volt már.) A szeszes italok, dohányáruk átlagosan 2,2, a szolgáltatások 1,3, a tartós fogyasztási cikkek 0,8, a ruházkodási cikkek 0,3 százalékkal drágultak.

Az egyéb cikkekért (gyógyszerek, járműüzemanyagok, illetve lakással, háztartással és testápolással kapcsolatos, valamint kulturális cikkek) 4,3, ezen belül a járműüzemanyagokért 11,9 százalékkal kevesebbet kellett fizetni. A háztartási energia ára 0,1 százalékkal csökkent.

1 hónap alatt, 2016. áprilishoz viszonyítva:

A fogyasztói árak átlagosan 0,3 százalékkal emelkedtek. Az élelmiszerek ára 0,3 százalékkal nőtt, ami meghatározóan az idényáras élelmiszerek, azaz a burgonya, friss zöldség, gyümölcs 3,2 százalékos drágulásának következménye. E csoport nélkül számítva az élelmiszerek ára 0,1 százalékkal mérséklődött. A sajt ára 2,3, a tejé 1,1, a kenyéré 0,7 százalékkal csökkent.

A fogyasztási főcsoportok közül a legnagyobb mértékben, 1,1 százalékkal az egyéb cikkek drágultak, ezen belül a járműüzemanyagokért 2,7 százalékkal kellett többet fizetni. A ruházkodási cikkek ára 0,7, a szeszes italok, dohányáruké 0,4 százalékkal nőtt. A szolgáltatások és a háztartási energia ára egyaránt 0,1 százalékkal mérséklődött. A tartós fogyasztási cikkekért 0,2 százalékkal kevesebbet kellett fizetni.

Az év első 5 hónapjában az előző év azonos időszakához képest a fogyasztói árak átlagosan 0,2 százalékkal emelkedtek.

Nem okozott meglepetést

Az adat megfelel a várakozásoknak: londoni pénzügyi elemzők zéró közeli, kis mértékben negatív tartományba várták az éves inflációs rátát májusban, a belépő éves bázishatások miatt. Mináry Borbála, a KSH osztályvezetője az adatok ismertetésekor kiemelte: a csökkenés oka, hogy az élelmiszereknél és az üzemanyagoknál áprilishoz képest emelkedtek ugyan az árak májusban, de kisebb mértékben, mint egy évvel ezelőtt.

Várakozásainkkal összhangban -0.2% volt az inflációs ráta májusban – írták az Erste elemzői. A maginflációs mutató, amely kiszűri a gyakran változó termékek hatását, 1,3% volt. A maginfláció tavaly április óta stabilan 1,2 és 1,5% között mozog. Tavaly májushoz képest drágultak a szeszes italok és dohányáruk, a tartós fogyasztási cikkek és a szolgáltatások, ezzel szemben az élelmiszerek ára változatlan maradt, az üzemanyag pedig olcsóbbá vált. Ha a havi árváltozásokat tekintjük, akkor egyértelműen látszik, hogy drágulnak a feldolgozatlan élelmiszerek, mint például a cukor, a burgonya, illetve március óta újra folyamatosan drágul az üzemanyag is – tették hozzá.

Úgy vélik, hogy augusztusban térhet vissza a pozitív tartományba az inflációs ráta, és az év egészében átlagosan 0,6% lehet a pénzromlás üteme. A 2017-es évben az áfacsökkentésnek köszönhetően visszafogottabb ütemben gyorsulhat az inflációs ráta, átlagosan pedig 2% lehet jövőre az infláció Magyarországon.

NGM kommentár

A Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye szerint az árak stabilitása hozzájárul a bérek és a nyugdíjak értékállóságához. Vagyis nő a háztartások által elkölthető jövedelem, amely a fogyasztás élénküléséhez és a gazdaság fellendüléséhez vezet.

Hozzátették azt is: az elmúlt időszak statisztikai adatsorai rendre azt mutatják, hogy a magyar gazdaságot immár tartósan visszafogott inflációs környezet jellemzi. Míg 2010-ben a fogyasztói árak majd 5 százalékkal emelkedtek, addig a több lépcsőben végrehajtott rezsicsökkentésnek köszönhetően 2013-ban csak 1,7 százalék, majd 2014-2015-ben már nulla százalék körül alakult ez a mutató, azaz sikerült megőrizni a forint vásárlóértékét.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Pécs, 2015. július 9.
Szivek Norbert, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója beszédet mond a megújult pécsi Virágh-ház átadásán 2015. július 9-én. A háttérben Páva Zsolt, Pécs polgármestere (b) és Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára. Az Országgyűlés döntése értelmében több, jelenleg állami tulajdonban lévő ingatlan kerülhet vissza egyházi tulajdonba.
MTI Fotó: Sóki Tamás
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.