quaestor (Array)
Gazdaság

Az MNB-alelnök példás büntetésre számít Quaestor-ügyben

24.hu
24.hu

hírfaragó. 2016. 06. 06. 06:01

Példaértékű büntetésre számít a Quaestor-ügyben Windisch László, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke a Magyar Idők hétfői számában megjelent interjú szerint.

Az MNB alelnöke szerint a tiltakozások már régen nem a károsultakról szólnak, hanem, “egyes ellenzéki pártok az utóbbi hónapokban már teljesen nyíltan szervezik a demonstrációkat.”

“Furcsa, hogy éppen e pártok kormányzása alatt lazították fel a felügyeleti szabályozást, (…) ekkor kapott nagyon komoly hitelt az állami MFB-től Tarsoly Csaba cége”, mondta, hozzátéve: a jelenlegi kormányzat értékelte a helyzetet és néhány hónapon belül szigorította a felügyeleti jogszabályokat, megerősítette az eszközrendszert, és nem hagyta magukra a károsultakat sem, 30 millió forintig kártalanítást kapnak.

Az érintettek két helyről kapnak, kaptak kártérítést: a Befektetővédelmi Alap (Beva) fejenként 6 millió forintig már kifizette a károsultakat – összesen 87 milliárd forint értékben -, de ez a kártérítés csak az ellopott kötvények után járhatott. A valódi, el nem lopott kötvények után a Beva nem fizethetett. A kártalanítási törvény kimondta azt is, hogy az érintettek a ténylegesen meglévő kötvényeik után is kaphatnak kártalanítást egy másik alapból, de az Alkotmánybíróság (AB) döntése szerint csak a kapott hozamok levonásával.

Jogértelmezési probléma, hogy a törvény célja szerint csak a ténylegesen megkapott hozamot kell levonni, ám a kárrendezési alap a kötvényenként elszámolt teljes hozamot levonta – jegyezte meg.

Az MNB álláspontja szerint ez utóbbi számítási mód ellentétes a törvény céljával, és az AB szabta kereteken is túlmutat, ezért a jegybank kezdeményezte az alapnál ennek a felülvizsgálatát – mondta. A kárrendezési alapból körülbelül 46 milliárd forintot fizetnek ki.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

MANCHESTER, ENGLAND - MAY 23:  A Police officer stands guard near the Manchester Arena on May 23, 2017 in Manchester, England.  At least 22 people were killed in a suicide bombing at an Ariana Grande concert at Manchester Arena which was packed with children. It is the worst terrorist incident on British soil since the London bombings of 2005.  (Photo by Jeff J Mitchell/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.