Gazdaság

Dugódíj – a választások előtt tutira nem vezetik be

dugo(210x140).jpg (Array)
dugo(210x140).jpg (Array)

A 2018-as országgyűlési választások előtt szinte biztosan nem vezetik be Budapesten a dugódíjat, tudta meg az Origo. A magyarázat szerint a kormánypártok attól tartanak, hogy nagyon súlyos politikai károkat okozna nekik a dugódíj bevezetés. Tarlós István főpolgármester korábban arról beszélt, hogy ő biztosan nem kezdeményezi a parlamentnél a díj bevezetését. Tavaly októberben még arra utalt, hogy idén év végén jöhet a dugódíj. Aztán idén februárban már úgy nyilatkozott, hogy jövőre lehet aktuális a bevezetés. A 2017-es startot valószínűsítette az is, hogy a tételt az év elején a KSH beépítette (egyelőre nullás értékkel) az inflációs jelentésbe.

A lap úgy tudja, hogy a kormány azt is vállalná az Európai Bizottság felé, hogy kifizesse az uniós testületnek a díj bevezetésének az elmaradása miatti büntetést. A 15-20 milliárdos tétel ugyanis lényegesen kisebb politikai kárral járna, mint ha a választások előtt bevezetnék a fővárosban autózókat érintő újabb fizetési kötelezettséget.

Decemberi lapinformációk szerint évi 10-12 ezer forint lesz a díj azoknak, akik átlépik Budapest közigazgatási határát és a belső zónát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik