Gazdaság

A NÉBIH a frissen facsart narancslé minőségét ellenőrizte

narancs (narancslé, )
narancs (narancslé, )

Tíz vendéglátóhelyen vizsgálta a frissen facsart narancslevek előállítását és minőségét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), a termékek megfeleltek az élelmiszerbiztonsági előírásoknak – közölte a Nébih az MTI-vel pénteken.

A szakemberek a 160 narancslé-minta – többek között C-vitamin és cukortartalmát – mértek meg, a mintákból érzékszervi, mikrobiológiai, toxikológiai, analitikai és növényvédőszer-maradék vizsgálatokat is végeztek.

Az ital alapjául szolgáló narancsot is ellenőrizték a felügyelők. A friss beszerzést igazoló dokumentumok mindenhol rendelkezésre álltak, tehát a nyomon követhetőség megfelelő volt. Sem a gyümölcsök tárolásával, sem azok minőségével nem akadt probléma, az ellenőrök sehol sem találtak romlott, sérült, penészes narancsot.

A teszt során vizsgált narancslevek egyike sem tartalmazott kórokozó baktériumokat.

A vizsgálat szerint facsart narancs készítéséhez mindenhol rendelkezésre álltak az elvárt személyi és tárgyi feltételek. Pontatlanságok előfordultak: gyakori hiba volt, hogy a dolgozók munka közben ékszert viseltek a kezükön, illetve a gépek takarítása nem volt kellően alapos. Bírságot azonban végül nem szabtak ki a szakemberek, mivel a vállalkozások – együttműködve a hatósággal – a lehető legrövidebb időn belül kijavították a hiányosságokat – közölte a Nébih.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik