Gazdaság

Tejfront: az OKSZ 7 pontja a piac megmentéséért

24.hu
24.hu

2016. 04. 11. 10:54

Korábban a témában:

Az Országos Kereskedelmi Szövetség a részére 2016. április 4-én átadott petícióban felvetett kérdéseket áttekintette és az alábbiak szerint foglal az ügyben állást – írták közleményükben:

Az OKSZ tagvállalkozásai elkötelezettek a magyar tejtermelők, a magyar tejágazat jelenlegi súlyos piaci helyzetének javítására. Továbbra is elengedhetetlennek tartják ugyanakkor, hogy a tejtermelőkkel együttműködésben a tej termékpálya minden egyes szintjén jelenlévő piaci szereplő – így a tejfeldolgozók, a nagykereskedők, a bolti, áruházi kiskereskedők – valamint a Magyar Állam egyaránt vállaljon szerepet a magyar tejpiac megmentésében.

Az OKSZ tagvállalkozásai egyöntetűen kiállnak a következők mellett:

  1. Még az idei évben, lehetőség szerint már júliustól csökkenteni kell a stratégiai fontosságú tejtermékek (így a friss tej) általános forgalmi adókulcsát a jelenlegi 18 százalékról 5 százalékra. A kisebb áfakulcs az alacsonyabb fogyasztói ár révén nagyobb fogyasztásra ösztönzi a vásárlókat, egyidejűleg visszaszoríthatja a feketézést, mindez pedig nagyobb piacot jelenthet a hazai tejtermelőknek – vázolta az OKSZ a lehetséges hatásokat.
  2. Támogatják, hogy a piaci szereplők a kiegyensúlyozottabb tej-felvásárlási árak, az áringadozások tompítása érdekében hosszú távú szerződéseket kössenek.
  3. Minden tekintetben támogatják az ellenőrző hatóságok szigorúbb és hatékonyabb fellépését a jogszabályok ellen vétő tejpiaci szereplőkkel szemben. Egyetértenek azzal, hogy a hatósági ellenőrzéseken különösen a feltárt élelmiszer-hamisítás, valamint áfacsalás elkövetői ellen a legnagyobb szigorral lépjenek fel, a megfelelő súlyú jogi eszközöket alkalmazva, akár a jogsértő importőrök és feldolgozó üzemek kizárásával a termékpályáról.
  4. A kereskedők még nagyobb hangsúlyt fognak fektetni a magyar tejtermékek népszerűsítésére, anyagi terheket is vállalva ezzel.
  5. A kereskedők készek együttműködni a termékfejlesztésben a tejfeldolgozókkal.
  6. Az OKSZ tagvállalkozásai április 5-én a legmagasabb szinten vettek részt a dr. Fazekas Sándor úr földművelésügyi miniszter felkérésére összehívott, a tejpiaci válság és a szükséges intézkedések teljes körű áttekintését célzó egyeztetésen. Ezen a tárgyaláson minden résztvevő üzletlánc megerősítette együttműködési szándékát. A szaktárca vezetői tájékoztatást adtak azokról a nemzetközi gyakorlatokról is, melyeket a Szakmaközi Szervezet úgyszintén említett 2016. április 4-i közleményében. Az OKSZ tagvállalkozásai haladéktalanul megkezdték annak vizsgálatát, hogy melyek azok az eljárások, amelyeket önkéntesen és egymástól függetlenül alkalmazhatnak a hazai üzleti gyakorlatban, továbbá áttekintik, mely esetben lehet jogszerűen közösen is eljárni. Az egyes üzletláncok önállóan is kialakítják a magyar tejpiacot segítő üzleti gyakorlatukat, amely lépésekről már több bejelentés is elhangzott a közelmúltban, célul tűzve ki a magyar tej nagyobb arányú értékesítését a hazai vásárlók körében.
  7. Az Országos Kereskedelmi Szövetség szükségesnek tartja, hogy a tejpiac valamennyi szereplője hosszú távú együttműködésre törekedjen. Így a tejfeldolgozó üzemek is tekintsék át a magyar tejfelvásárlás növelésének lehetőségeit, továbbá a tejtermelők hosszabb távon is törekedjenek a hazai tejpiaci igényeket segítő, kiegyensúlyozott ütemű értékesítésre.

A kereskedők a tőlük elvárható legnagyobb gondossággal járnak el az üzleti kapcsolatok kezelésében a tejpiacon, így már a jogszabálysértés alapos gyanúja esetén is megteszik a szükséges intézkedéseket, megfelelő végső döntéseket pedig minden esetben a hatósági ellenőrzések eredményeinek ismeretében hozhatnak.

Fontosnak tartották ismételten kiemelni azonban azt is, hogy a kereskedők az üzletpolitikájuk meghatározása során csakis a jogszabályoknak megfelelően, egymástól teljesen függetlenül, önállóan járhatnak el és dönthetnek a termelőkkel, feldolgozókkal, valamint a nagykereskedőkkel tartható üzleti kapcsolatok kezeléséről.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Swedish director Ruben Ostlund delivers a speech on stage after he was awarded with the Palme d'Or for the film 'The Square' on May 28, 2017 during the closing ceremony of the 70th edition of the Cannes Film Festival in Cannes, southern France.  / AFP PHOTO / Alberto PIZZOLI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.