kamat (Array)
Gazdaság

Az érem másik oldala: az IMF beállt a negatív kamat mögé

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2016. 04. 11. 12:30

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) támogatja, hogy egyes jegybankok negatív kamatokat vezettek be, mert ezáltal a monetáris politika tovább élénkítheti a gazdaságot, és enyhítheti a hitelezési feltételeket.

A világon már hat központi bank döntött negatívkamat-politika bevezetéséről, köztük a japán jegybank és az Európai Központi Bank, így a világgazdaság kibocsátásának negyedét adó országokban tapasztalják meg, hogy milyen következményekkel járnak a nullánál alacsonyabb kamatok. Alapvetően a betéti kamatokat vágták vissza negatív tartományba, a legkisebb mértékben Magyarországon, ahol a Magyar Nemzeti Bank márciusban csökkentette mínusz 0,05 százalékra az egynapos betéti kamatot, a legerősebben pedig Svédországban, ahol már mínusz 1,25 százalékra süllyedt a betéti kamat.

Bár a tapasztalatok korlátozottak a negatív nominális kamatlábakkal, óvatosan arra a következtetésre jutottunk, hogy összességében további monetáris ösztönzést tud adni és lazítja a pénzügyi feltételeket, ami támogatja a keresletet és az árstabilitást

– mutatott rá José Vinals, az IMF pénzügyi tanácsadója, a pénz- és tőkepiacokért felelős igazgatója egy kutatási jelentésben, amelyet néhány nappal a Világbank és a valutaalap szokásos, április 15-17. között Washingtonban tartandó tavaszi közgyűlése előtt hoztak nyilvánosságra.

Először Svédországban, Dániában és Svájcban vezették be a negatív kamatokat azért, hogy megállítsák a nemzeti fizetőeszközök euróval szembeni felértékelődését.

IMF: hatásos, de csak rövid távon

Bírálói azt állítják, hogy a negatívkamat-politika, különösen Japánban, ahol a központi banknak nem sikerült támogatnia a növekedést vagy felpörgetni az inflációt, a kétségbeesés jele. A monetáris politika további lazítása helyett szerintük inkább arra van szükség, hogy a kormányzat növelje a kiadásait. Ráadásul a negatív kamatok árthatnak a gazdaságnak azáltal, hogy pénzpiaci buborékokat fújnak és leszorítják a bankok haszonkulcsát.

Az IMF szerint a negatív kamatok eddig arra ösztönözték a befektetőket, hogy vegyék ki pénzüket az alacsony kockázatú államkötvényekből, a vállalkozások pedig hitelköltségeik csökkenését tapasztalták. A bankok szempontjából nézve vegyes a helyzet, de a legtöbb esetben csökkentették a hitelkamatokat, dacára a nettó kamatrések szűkülésének.

A Nemzetközi Valutaalap ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy a negatív kamatok hatékonysága korlátozott. Ha túl hosszú ideig maradnak, a készpénzes elszámolások gyarapodnának, emellett alááshatják az életbiztosítók létét, a nyugdíjak és a megtakarítások szintjét, valamint túlzott kockázatvállalásra ösztönözhetnek.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Picture taken on June 25, 2013 in Aachen, western Germany, shows British actor and UNICEF Goodwill Ambassador Roger Moore and his Danish wife Kristina Tholstrup waving from a carriage as they visit the CHIO World Equestrian Festival.
Moore, who will forever be remembered for playing the womanising superspy James Bond, died May 23, 2017, aged 89, his family announced in a statement. / AFP PHOTO / dpa / Henning Kaiser / Germany OUT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.