Gazdaság

Földbe döngölte Matolcsyt az európai jegybank

Az MNB-nek biztosítania kellene, hogy az alapítványainak adott összeg ne szolgálja az állam finanszírozását – olvasható az Európai Központi Bank csütörtökön megjelent éves jelentésében. A frankfurti jegybank a Budapesti Értéktőzsde megvételével kapcsolatban is aggodalmát fejezte ki – írta a Portfolió.

Az EKB főbb megállapításai:

  • Félő, hogy az alapítványoknak juttatott forrás tiltott monetáris finanszírozásnak minősül. Ez azt jelenti, hogy az EKB szerint nem szabadna az MNB-alapítványoknak állampapírokat vásárolnia.
  • Az EKB aggodalommal figyeli az MNB programjait is, amelyek magukban foglaltak ingatlanvásárlásokat, egy pénzügyi ismereteket támogató, hat alapítványból álló hálózat révén működtetett programot, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete korábbi alkalmazottai jegybank általi átvételének programját, valamint egy magyar műalkotások és kulturális vagyontárgyak vásárlását célzó programot.

Az EKB azt írja, hogy mivel az MNB 2015-ben nem oszlatta el az európai jegybank aggodalmait a programokkal kapcsolatban, az EKB továbbra is szoros figyelemmel fogja követni ezeket a műveleteket annak biztosítása céljából, hogy végrehajtásuk ne kerüljön ellentmondásba a monetáris finanszírozás tilalmával.Továbbá:

  • A Budapesti Értéktőzsde megvásárlása is a monetáris finanszírozás kockázatát veti fel. Az MNB tavaly novemberben részvényenként 3550 forintért, összesen 13,2 milliárd forintért vette meg az osztrák nagytulajdonosok (CEESEG, Österreichische Kontrollbank) összesen 68,8 százaléknyi részvénycsomagját, ezzel az MNB a BÉT 75 százalékos tulajdonosa lett.
  • A Magyar Nemzeti Bank monetáris politikai eszközeinek több változtatásáról is döntött önfinanszírozási programja támogatása érdekében. Tekintettel az ebből fakadó ösztönzőkre, hogy a bankok forintban denominált állampapírokat vásároljanak, a változtatások némelyike együtt véve tekinthető a Szerződés 124. cikke szerinti kiváltságos hozzáférés tilalma megkerülésének eszközeként.

Az EKB ezért felkéri a Magyar Nemzeti Bankot e műveletek gondos felülvizsgálatára a monetáris finanszírozás és a kiváltságos hozzáférés tilalmával való bármely ellentmondás elkerülése céljából.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik