Gazdaság

A vártnál erősebben növekedett az amerikai gazdaság

amerikai_zászló (usa, zászló, )
amerikai_zászló (usa, zászló, )

A pontosabb adatokon alapuló harmadik becslés, azaz immár a végleges adat szerint éves összehasonlításban 1,4 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék (GDP) tavaly október-decemberben – közölte pénteken az amerikai kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete (BEA).

A január 29-én nyilvánosságra hozott első becslésben még 0,7 százalék, a február 26-án közölt második becslésben pedig 1,0 százalék szerepelt. Elemzők a második becsléssel megegyező 1,0 százalékos gazdasági növekedésre számítottak.

Negyedévről negyedévre

Az Egyesült Államok gazdasága a harmadik negyedévben 2,0 százalékkal, a másodikban pedig 3,9 százalékkal növekedett, az első negyedévben viszont 0,2 százalékkal csökkent.

A negyedik negyedévi GDP-növekedést elsősorban a személyes fogyasztás, az ingatlanberuházások és a szövetségi kormányzat kiadásai hajtották, amit részben ellensúlyozott a vállalati tőkeberuházásoknak, az exportnak, a vállalati készletbefektetéseknek, valamint a szövetségi államok és helyi önkormányzatok kiadásainak csökkenése.
A hazai össztermék több mint kétharmadát adó személyi fogyasztás éves szinten 2,4 százalékkal ugrott meg október-decemberben, valamivel nagyobb mértékben a második becslésben szereplő 2 százaléknál.

Folyó áron számolva az amerikai GDP értéke 2,3 százalékkal, 104,6 milliárd dollárral 18 164 milliárd dollárra emelkedett a negyedik negyedévben az előző negyedévi 3,3 százalékos bővülés után.
A bruttó hazai reáljövedelem (GDI) 0,9 százalékkal növekedett tavaly október-decemberben, míg az előző negyedévben 2,0 százalékkal ugrott meg.

Mit hozhat az idei év?

A tavalyi egész évet tekintve az amerikai gazdaság 2,4 százalékkal növekedett, csakúgy mint az előző évben, 2014-ben. Folyó áron számolva a GDP értéke 3,5 százalékkal, 598,9 milliárd dollárral növekedett tavaly, míg 2014-ben 4,1 százalékkal, 684,9 milliárd dollárral emelkedett.

Sok közgazdász arra számít, hogy az idei első negyedévben 2 százalékra gyorsult az amerikai gazdaság növekedésének éves üteme. Más elemzők viszont rontották előrejelzésüket, mert egyes gazdasági mutatók a vártnál rosszabbul alakultak. Például a Macroeconomic Advisers nevű elemző és tanácsadó cég szakértői csütörtökön – a tartós cikkek megrendelésállományának 2,8 százalékos visszaesését tükröző februári adatok közzététele után – 1,9 százalékról 1,5 százalékra vitték le az első negyedéves GDP-növekedésre vonatkozó jóslatukat.
Elemzők arra számítanak, hogy az idei év egészében 2 százalékosra lassul a növekedés az amerikai gazdaságban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik