Az Országgyűlés plenáris ülése
Gazdaság

Matolcsyék felvázolták a következő 25 évet

24.hu
24.hu

hírmunkás. 2016. 02. 22. 19:38

Ha így növekszünk, meg sem állunk Ausztria életszínvonaláig. Ehhez persze az unióhoz képest 2 százalékos növekedési többletre lesz szükség.

A versenyképesség növelésén alapuló gazdaságpolitikát kell folytatni a következő években, mert a következő 25 év a felzárkózás időszaka lesz – mondta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a jegybank hétfői könyvbemutatóján.

Fókuszban a versenyképesség

A rendezvényt abból az alkalomból tartották, hogy megjelent a Magyar Nemzeti Bank közgazdasági és monetáris politikai szakkönyvsorozatának új kötete. A Versenyképesség és növekedés című könyvet Palotai Dániel és Virág Barnabás, a jegybank ügyvezető igazgatói szerkesztették, a kiadvánnyal a jegybank a hazai pénzügyi kultúra és közgazdasági gondolkodás fejlesztéséhez, valamint a kormány gazdaságpolitikájának támogatása érdekében a fenntartható gazdasági növekedésről és versenyképességről szóló közös gondolkodáshoz kíván hozzájárulni.

Matolcsy György szerint a miniszterelnök felkérésére fogtak hozzá a jegybank szakértői, hogy az ország számára felvázolják a következő öt, hosszabb távlatban pedig az eljövendő 25 év felzárkózási pályáját, amelynek során a közelmúltban megvalósított növekedési fordulat után hosszabb távon versenyképességi fordulatot kell végrehajtania Magyarországnak, mert a távlati cél Ausztria utolérése – emelte ki Matolcsy György.

Tartósan 2 százalék körüli növekedési többletet kell elérni

Virág Barnabás, az MNB ügyvezető igazgatója, az új kötet egyik szerkesztője aláhúzta: az elmúlt 2-3 évben Magyarország stabil egyensúlyi pályára állt, most az ország versenyképességének javítása kerül a fókuszba, ezért a jegybanki szakemberek a versenyképesség javítására szóló javaslatokat fogalmaztak meg. Ennek egyik legfontosabb eleme, hogy tartósan 2 százalék körüli növekedési többletet kell elérnie az országnak az uniós átlaghoz képest – mondta Virág Barnabás. A sikeres felzárkózás csak az állam, a vállalatok, a családok és a pénzügyi szféra együttműködésével lehet.

Palotai Barnabás, a jegybank vezető közgazdásza szerint továbbra is fontos cél a foglalkoztatás bővítése, de ehhez a munkát terhelő közterheket is csökkenteni kell, és kívánatos lenne elérni, hogy a nyugdíjkorhatár elérése után is növekedjék a még munkában maradók száma. Emellett ösztönözni kell azt is, hogy a közmunka rendszeréből egyre többen lépjenek át a versenyszférába.

 

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Visitors walk past a 5G logo during the Mobile World Congress on the third day of the MWC in Barcelona, on March 1, 2017. 
Phone makers will seek to seduce new buyers with artificial intelligence functions and other innovations at the world's biggest mobile fair starting today in Spain. / AFP PHOTO / Josep Lago
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.