AppleMark
Gazdaság

Kétharmados többség az UBER-nek

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2016. 02. 17. 14:08

Egy frissen készült felmérés szerint a fővárosban támogatottsága kiemelkedő a fiatalabbak között.

Az Ipsos kutatása szerint a válaszadók több mint négyötöde szerint az új digitális technológiák új gazdasági lehetőséget teremtenek Budapesten, adóbevételeket biztosítanak az államnak. A budapestiek kétharmada egyetért azzal, hogy továbbra is szükség van a közösségi autómegosztó szolgáltatás működésére a fővárosban.

A válaszadók háromnegyede úgy látja, a jelenleg hatályos törvények módosítására van szükség annak érdekében, hogy megfeleljenek a közösségi gazdaság és az új digitális technológiák teremtette feltételeknek, és így lehetővé tegyék az innovatív szolgáltatások terjedését.

Az UBER támogatottsága kiemelkedően magas a fiatalabb, 18-39 év közöttiek körében, de minden második ötven évnél idősebb válaszadó is egyetértett azzal, hogy továbbra is szükség van az UBER szolgáltatásaira Budapesten.

A kormány a jogsértően működő UBER-taxikat kivonná a forgalomból. Március végén, április elején hatályba lép az a kormányrendelet, amely lehetővé teszi, hogy a személyi és tárgyi feltételeket be nem tartó kocsikról egy ellenőrzésnél levegyék a rendszámot – közölte a minap a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára.

Fónagy János legutóbbi információi szerint már 30-40 uberes sofőr vizsgázott le azért, hogy a taxisokkal szemben támasztott személyi feltételeknek eleget tegyen.

Márciustól újabb szankciók

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szerdán tudatta, március 11-e után önálló bírságtétel lesz a diszpécserszolgálati tevékenység jogosulatlan, engedély nélküli végzése esetén kiszabható, 300 ezer forintos szankció, és már pénteken hatályba lép az a módosított kormányrendelet, ami lehetővé teszi a rendszám helyszíni elvételét.

A kormányzat a későbbiekben is folyamatosan vizsgálja az egyes intézkedések hatásait, az eredményekről, tapasztalatokról rendszeresen egyeztet a taxis szervezetekkel, érdekképviseletekkel. Amennyiben indokoltnak bizonyul, a fejlesztési minisztérium kész újabb szankciók mielőbbi bevezetésének lehetőségét is mérlegelni.

A kormány a taxis szolgáltatást legálisan végző, adót fizető taxisok mellett áll. A fejlesztési minisztérium ahogy eddig, a továbbiakban is folyamatosan keresi a versenyt súlyosan torzító, jogellenes gyakorlatok elleni hathatós fellépés jogszabályi eszközeit.

 

 

 

 

 

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CHICAGO, IL - AUGUST 13: Four-year-old Leo Griffin leaves a protest against the alt-right movement held to mourn the victims of yesterdays rally in Charlottesville, Virginia on August 13, 2017 in Chicago, Illinois. One person was killed and 19 others were injured in Charlottesville when a car plowed into a group of activists who were preparing to march in opposition to a nearby white nationalists rally. Two police officers were also killed when a helicopter they were using to monitor the rally crashed.   Scott Olson/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.