Gazdaság

Nőtt a hazai export

audi(430x286).png (audi, győr, )
audi(430x286).png (audi, győr, )

A külkereskedelmi forgalom aktívuma tavaly 8,098 milliárd euróra nőtt, és 1,824 milliárddal haladta meg az egy évvel korábbit – jelentette első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn. A kivitel euróban számolt értéke 7,4 százalékkal nőtt és 90,721 milliárd eurót tett ki, az import 5,6 százalékos emelkedéssel 82,624 milliárd euró volt a múlt év egészében. Egyedül decemberben 398 millió euróval nőtt az exporttöbblet az egy évvel korábbihoz képest és 643 millió eurót tett ki, annak köszönhetően, hogy az export 7,3, az import pedig csak 1,0 százalékkal volt nagyobb a 2014 december havinál.

Elemzői reakció

Az Erste elemzői szerint a várakozásokat jelentősen meghaladta a decemberi külkereskedelmi adat, amely elérte a 643 millió eurót, ami a 2014 decemberében mért 245,5 millió euróhoz képest jelentős növekedést tükröz. Így a 2015-ös év egészében megközelítette a 8,1 milliárd eurót a külkereskedelmi többlet. A várakozásokat jelentősen meghaladó egyenleg elsősorban annak köszönhető, hogy az import euróban mért növekedési üteme 1%-ra esett vissza, míg vele szemben az export 7,3%-kal bővült.

Egyelőre nem állnak rendelkezésre a részletek, azonban feltételezzük, hogy az import növekedési üteme csupán átmenetileg esett az elmúlt hónapokban látott növekedési ütem alá. Ennek pedig az lehet a következménye, hogy 2016 első hónapjaiban a januári import növekedési ütem a szokásosnál magasabb lehet, hiszen a belföldi fogyasztás és a beruházások jelentős importtartalommal bírnak. Arra számítunk, hogy idén is hasonló, 8 milliárd euró körül alakulhat a külkereskedelmi többlet.

A külkereskedelmi mérleg többlete egyben azt is jelenti, hogy a magyar folyó fizetési mérleg szufficite is rendkívül magas lehetett, akár a GDP 5%-át is elérhette 2015-ben. Ennek pedig az a jelentősége, hogy negatív nemzetközi tőkepiaci és befektetői hangulat esetén a forint számára védőpajzsot nyújthat a többlet, és más feltörekvő piaci devizákhoz viszonyítva jól teljesíthet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik