Gazdaság
autogyar(210x140).jpg (Array)

Kiugróan nőtt a járműgyártás teljesítménye

24.hu
24.hu

2015. 12. 14. 09:05

Korábban a témában:

25 éve együtt! Ünnepeljen velünk!

bonbons

Regisztráljon most és ajándék szakmai könyvet nyerhet!

2015 októberében az ipari termelés volumene 10,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Vagyis a KSH első becslésével megegyező a második is.

A munkanaphatástól megtisztított index 12,7 százalékkal emelkedett. A termelés 2015 első tíz hónapjában 7,1 százalékkal nagyobb volt az előző év azonos időszakinál. De nézzük a részleteket.

2015. októberben az előző hónaphoz viszonyítva a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás indexe 1,7 százalékkal nőtt.

Export és belföldi értékesítés

Az ipari export volumene 14,5 százalékkal meghaladta a 2014. októberit. A feldolgozóipar exportértékesítésének több mint felét adó két alág közül a 38 százalékot kitevő járműgyártás kivitele 24 százalékkal nőtt. A másik meghatározó alág, a feldolgozóipari export 16 százalékát nyújtó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásának külpiaci eladásai 15 százalékkal emelkedtek.

Az ipar belföldi értékesítése 5,2, ezen belül a feldolgozóiparé 7,1 százalékkal nagyobb volt, mint egy évvel korábban.

Az autógyártás húzta

A feldolgozóipar tizenhárom alága közül csak kettőben csökkent a termelés. A többi alágban 1,6 és 27% közötti volumennövekedést mértünk az előző év azonos hónapjához képest.

  • A jelentősebb súlyú alágak közül a feldolgozóipari termelés több mint háromtizedét képviselő járműgyártás kibocsátása kiugróan, 27 százalékkal bővült. A közúti gépjármű gyártásában a növekedés üteme még ennél is magasabb (34%) volt.
  • A feldolgozóipari rangsorban második alág, a feldolgozóipari termelés 12 százalékát adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 12,7 százalékkal haladta meg az egy évvel ezelőttit, nagyrészt az alág 44 százalékát képviselő elektronikus fogyasztási cikkek gyártásának (21%), valamint a kisebb súlyú elektronikai alkatrész, áramköri kártya gyártásának (27%) kimagasló teljesítménybővülésének eredményeként.
  • A harmadik legnagyobb súlyú alág, a feldolgozóipari termelésből 11 százalékkal részesülő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 3,5 százalékkal nőtt az összes értékesítés 43 százalékát adó kivitel 11 százalékos élénkülése miatt. A hazai eladások ugyanakkor 1,8 százalékkal csökkentek. Az alág 11 alágazatából hatban 3,3 és 18,4% közötti volumenbővülést, a többi ötben visszaesést regisztráltunk. A legnagyobb (az alág termelésének 24 százalékát kitevő) alágazat, a húsfeldolgozás, -tartósítás, húskészítmény gyártása 6,7 százalékkal emelkedett, míg a leginkább, 18,4 százalékkal nőtt a takarmány gyártása (a negyedik legnagyobb alágazat).
  • A közepes súlyú gumi-, műanyag és nemfém ásványi termék gyártásában folytatódott a két számjegyű növekedés: 12,8 százalékkal bővült a termelés a tárgyhónapban.
  • Ötödik hónapja emelkedik a szintén közepes súlyú fémalapanyag és fémfeldolgozási termék gyártása: a kibocsátás 7,0 százalékkal nagyobb volt, mint egy évvel korábban. A belföldi értékesítés nagyobb mértékben emelkedett (11,6%), mint az export (2,7%).
  • Kéthavi csökkenés után 4,3 százalékos növekedés volt a kisebb súlyú gyógyszergyártásban.
  • Visszaesést két alágban mértünk: a feldolgozóipari termelés 6,0 százalékát adó gép, gépi berendezés gyártásában (11,8%), valamint az ennél kisebb súlyú kokszgyártás, kőolaj-feldolgozásban(11,9%). Mindkét alágban elsősorban a külpiaci kereslet csökkenése fogta vissza a kibocsátást.

Ami még jó hír: a megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelésének volumene 20 százalékkal emelkedett 2014 azonos hónapjához képest. Az új belföldi rendelések 22, az új exportrendelések 20 százalékkal nőttek. Az összes rendelésállomány 11,1 százalékkal meghaladta a 2014. októberit.

Eddig ebben az évben

2015 január–októberében az előző év azonos időszakához képest az összes értékesítés 64 százalékát adó külpiaci eladások volumene 9,5, a 36 százalékát képviselő hazai értékesítésé 2,9 százalékkal nőtt.

Az egy alkalmazásban állóra jutó ipari termelés 4,5 százalékos bővülése a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások körében 2,9 százalékos létszámnövekedés mellett következett be.

Magyarország területi egységei közül az ipari termelés minden régióban emelkedett. A legnagyobb mértékű volumenbővülés ebben az időszakban Dél-Alföldön (10,8%) volt, a többi régióban 4,2 és 10,2% között nőtt a kibocsátás.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.