Álláskeresés (álláskeresés)
Gazdaság

Leginkább szakmunkásokat kerestek a cégek

24.hu
24.hu

2016. 01. 28. 10:37

Korábban a témában:

 

A Profession.hu jelentése ismét stabil növekedésről számol be, és arra is kitér, hogy mik voltak tavaly a legkeresettebb állások és kiknek a jelentkezését várták leginkább a cégek.

A szakmunka a leggyakoribb hirdetési kategória

A legtöbb hirdetést a szakmunka kategóriában adták fel (14%), ezt az értékesítés, kereskedelem (10,2%), illetve a gyártás, termelés követte (9,7%). Szembetűnő, hogy a gyártás-termelés kategóriája az előző évben még első helyen szerepelt, 2015-ben azonban helyet cserélt a szakmunka kategóriájával. A csoportosított pozíciónevek alapján a legtöbb munkáltató könyvelőket, fejlesztőket, illetve IT-munkatársakat keres.

Továbbra is az adminisztratív feladatok a legkeresettebbek

Az állásportál rendszerén belül átlagosan havi 217 193 jelentkezést adtak be a különböző pozíciókra a felhasználók – ez 14 százalékkal haladja meg az előző évben mért adatokat. A kínálat és kereslet csak részben közelít egymáshoz: legtöbben adminisztratív, asszisztensi feladatkörben szeretnének elhelyezkedni (17%), de sokan pályáznak az értékesítés, kereskedelem (16%), illetve szakmunka (9%) kategóriában is. A jelentkezésekben megfigyelt változások némileg összhangban voltak a hirdetési kategóriák sorrendjének alakulásával, hiszen a tavalyi évvel szemben 2014-ben csak az ötödik legkeresettebb kategória volt a szakmunka.

Jelentősen emelkedett a regisztrációk száma

„A gazdasági válság vége óta jelentős ütemben növekszik a munkavállalók iránti kereslet az online álláspiacon. Ezt a munkakeresők is észrevették és évről évre bátrabban használják az interneten elérhető alternatív lehetőségeket önmaguk bemutatására. Az erre létrehozott nemzetközi közösségi oldalak, vagy a hazai Munkatársaim.hu felületein való megjelenés mellett szisztematikusan keresik azokat a helyeket, ahol a cégek felfigyelhetnek rájuk.

Az egyik ilyen pont a Profession.hu adatbázisa, ahol számos multinacionális vállalat böngészi napi szinten a feltöltött önéletrajzokat. 2015-ben havonta átlagosan 13 195 munkavállaló regisztrált az állásportálunkon, és az oldalra feltöltött önéletrajzok száma is 8000 darabbal nőtt minden hónapban” – mondta Martis István, a Profession.hu ügyvezető igazgatója.

Tízből négy hirdetésben fővárosi pozíciókba keresnek munkavállalókat

2014-hez hasonlóan a megyék szerinti lebontásban a legtöbb hirdetést Budapesten (37%), Pest megyében (10,9%), illetve Győr-Moson Sopron megyében (5%) töltötték fel, de sok pozíciót hirdettek meg Fejér- illetve Hajdú-Bihar megyében is. A jelentkezések eloszlása is nagyjából hasonlóan alakult országszerte. A toborzócégek mellett a leggyakrabban hirdető cégek között olyan multinacionális vállalatok szerepeltek, mint a Tesco (2,6%) vagy a Bosch csoport (1,6%).

A középiskolai végzettség a leggyakoribb feltétel

A munkáltatók hirdetéseikben a legtöbb esetben főiskolai (34%), illetve egyetemi (28%) végzettségű munkavállalókat kerestek, sok pozíciónál azonban nem volt kikötés a felsőfokú végzettség, minden negyedik állásnál elég volt a középiskolai érettségi. Ezzel szemben a jelentkezők csupán 20 százaléka rendelkezett felsőfokú, 38 százaléka pedig középfokú végzettséggel.

A nyelvi előfeltételeket vizsgálva kijelenthető, hogy a feladott hirdetések 30 százaléka nem várt el nyelvtudást, de 14 százalékukban az angol felsőfok, 13 százalékban pedig angol középfok szerepelt jelentkezési feltételként. A második legnépszerűbb nyelv a német volt, de csak megközelítőleg harmadannyi hirdetésben szerepelt, mint az angol nyelvtudás.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21: US actor Adam Sandler (R), US actor Ben Ben Stiller (C) and British actress Emma Thompson (L) arrive for the film ‘The Meyerowitz Stories’ in competition at the 70th annual Cannes Film Festival in Cannes, France on May 21, 2017.  Mustafa Yalcin / Anadolu Agency
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.