Gazdaság

Ukrajna nem fizet Oroszországnak

Megvárják a bíróság döntését a lejáró tartozások törlesztésével.

Ukrajna egyelőre nem fizeti vissza az Oroszország felé fennálló 3,6 milliárd dollár lejáró tartozását – ezt Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök jelentette be a pénteki rendkívüli kormányülésen.

Az összegből 3 milliárdot a hivatalából eltávolított Viktor Janukovics elnöksége alatt vettek fel, a maradékot pedig két állami vállalat, az Ukravtodor útkezelő és a Pivdenne rakétatervező iroda vette fel orosz bankoktól.

Jacenyuk emlékeztetett: Kijev a külföldi hitelezőkkel megállapodott az adósság átütemezéséről, csak Oroszországgal nem tudott egyezségre jutni. A moratórium addig marad érvényben, amíg nem születik bírósági döntés az ügyben, vagy Moszkva nem fogadja el az ukrán javaslatot az adósság átalakításáról.

Janukovics már az európai integrációt és hatalomváltást követelő Majdan-tüntetések idején, 2013 decemberében állapodott meg Vlagyimir Putyinnal abban, hogy Oroszország 15 milliárd dolláros hitelt nyújt Ukrajnának. Ennek az első, hárommilliárd dolláros részletét még akkor átutalták, az oroszbarát Janukovics elűzése után viszont a többi részletet már nem folyósították. A tartozást ebben a hónapban kellett volna törlesztenie Ukrajnának.

Ukrajna a többi hitelezővel abban állapodott meg, hogy leírják az ország adósságának 20 százalékát, a fennmaradó rész törlesztését pedig 2019-ig felfüggesztik. Oroszország javaslata viszont az volt, hogy a következő három évben egyenlő részletekben törlesszék a lejáró tartozást.

Az IMF vezető szóvivője a múlt héten bejelentette: a Nemzetközi Valutaalap lehetővé teszi, hogy Ukrajna akkor is IMF-hitelhez jusson, ha nem törleszti határidőre 3 milliárdos tartozását Oroszországnak. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik