zöldségek (zöldségek)
Gazdaság

Félmillió tonnával kevesebb zöldség-gyümölcs termett, mint tavaly

24.hu
24.hu

2015. 12. 17. 15:58

Idén mintegy 2,5 millió tonna zöldséget és gyümölcsöt takarítottak be a termelők, mintegy 500 ezer tonnával kevesebbet a 2014. évi rekordnál, a terméskiesés oka főként a szélsőséges időjárás, a fagy, a nagy meleg és a kevés csapadék volt - mondták a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) vezetői évértékelő sajtótájékoztatójukon csütörtökön Budapesten.
Korábban a témában:

Gyümölcsből mintegy 900 ezer tonna termett, ez mintegy 400 ezer tonnával marad el a múlt évi rekordterméstől. Három gyümölcsből volt jelentős a terméskiesés: almából, meggyből és kajszibarackból – közölte Csizmadia György alelnök.

Almából idén 450-480 ezer tonnát takarítottak be, a tavalyi 900-920 ezer tonna után. Meggyből 23-25 ezer tonnával lett kevesebb a termés, mint a múlt évi 85-90 ezer tonna. Kajsziból az idén 20 ezer tonna termett, szemben a tavalyi 34 ezer tonnával.

A terméskiesést az almaültetvényekben a tavaszi virágképződés hiánya, valamint az aszály okozta, míg a meggy esetében a fagykár volt jelentős a korai fajtáknál. A fagykár megtizedelte a kajszibarackot is, az Alföldön voltak olyan ültetvények, ahol 100 százalékos kiesés volt. A gyümölcsök minősége ugyanakkor jó volt, az árak is kedvezően alakultak.

Szükség lenne korszerűsítésre

Hosszabb távon a szakemberek szerint mindenképpen szükséges a gyümölcsösökben a termesztési technológia korszerűsítése, továbbá az ültetvények öntözhetőségének fejlesztése – mondta Csizmadia György.

Zöldségből az előző évinél mintegy 100 ezer tonnával kevesebbet takarítottak be a gazdálkodók 2015-ben, így várhatóan mintegy 1,7 millió tonna lesz a megtermelt zöldségek mennyisége – ismertette Ledó Ferenc, a FruitVeB elnöke.

Elmondta: a hajtatott zöldségekből – a gombával együtt – mintegy 430 ezer tonnát takarítottak be, míg a szántóföldi zöldségek országos hozama 1,26 millió tonnára rúg. A szabadföldi zöldségek terméscsökkenése 7-8 százalék volt idén az előző évhez képest, míg a hajtatott zöldségek hozama 2-3 százalékkal meghaladta a múlt évit.
A zöldségek terméskiesését döntően a csemegekukorica mennyiségi csökkenése okozta. Idén mintegy 470-480 ezer tonnát takarítottak be, a múlt évi 570 ezer tonnával szemben. A terméscsökkenés egyik oka az orosz embargó volt, mivel a termelők 6-7 ezer hektárral kevesebb területen vetettek csemegekukoricát. Mérsékelte a mennyiséget az aszályos időjárás is.

Görögdinnyéből 200-205-ezer tonna termett a múlt évi 220 ezer tonnával szemben. A terméskiesést főleg a nagy hőség okozta – mondta az elnök.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

MALAGA, SPAIN - MAY 21: Head Coach, Zinedine Zidane of Real Madrid celebrates their championship with his players after the La Liga final match between Malaga and Real Madrid at La Rosaleda Stadium on May 21, 2017 in Malaga, Spain. Burak Akbulut / Anadolu Agency
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.