Gazdaság

Tíz döbbenetes tény a magyar pénzügyi kultúráról

A Pénziránytű Alapítvány egy OECD módszertannal feldolgozott 2015-ös kutatás eredményeit tette közzé nemrég. Érdemes kiragadni néhány megállapítást, és most azokat vesszük nagyító alá, amelyek a legjobban kitűnnek az adatok közül. A helyzet nem rózsás.

A 18-79 éves lakosság csupán 42 százaléka tudott valamennyi új megtakarítást képezni az elmúlt 12 hónapban. Kommentár: Ez azért döbbenetes, mert ezek szerint 10-ből 6 ember viszont egyáltalán nem tudott félretenni. Jól kezdődik…

A pénzhiány átvészelésére a többség meglévő forrásokra támaszkodott, illetve csökkentette a kiadásait (50 százalék). Közel negyedük (23 százalék) próbált pluszforrásokat teremteni, vagyis vállalt valamilyen pluszmunkát. Kommentár: vagyis az emberek fele kapásból alkalmazkodik, ha probléma támad. Másik 22 százalék inkább elhalasztotta a fizetést és késedelembe esett. Ezek szerint csak a magyarok kevesebb, mint negyede érzi úgy, hogy tennie kellene valamit, hogy saját helyzetén javítson?

70-79 éves korosztály volt a takarékoskodásban a legaktívabb, 53 százalékuk tett félre pénzt. Kommentár: Tehát a nyugdíjasok a legjobb megtakarítók, de ötödük (21 százalék) készpénzben teszi. Ami az átlagos készpénzes megtakarítás duplája (11 százalék).

A 18-79 éves lakosság 45 százaléka rendelkezik legalább egyhavi jövedelmének megfelelő likvid tartalékkal. Kommentár: Ebből egyenesen következik, hogy 100 magyarból 55-nek legfeljebb egyhavi tartaléka van. Az sajnos nem sok.

A 18-79 éves lakosság 27 százaléka érezte úgy az elmúlt évben, hogy a jövedelme nem fedezi a  megélhetési költségeit. Kommentár: a TÁRKI adatai szerint a magyar népesség 33,5 százaléka él a szegénységtől veszélyeztetve.

A lakosság 47 százaléka gondolja, hogy vannak pénzügyi céljai. Kommentár: több mint a fele lakosságnak nincsenek pénzügyi céljai. Ez az állami nyugdíjellátás mértékének jövőbeli várható csökkenése, vagy a gyerekek iskoláztatásának növekvő költségeit tekintve eléggé érdekesnek tűnik.

Csupán 9 százalék (jellemzően a 60 év feletti, részben már nyugdíjas korcsoport) tekinti magát nagyon magabiztosnak arra vonatkozóan, hogy miként fog megélni nyugdíjas évei alatt. Kommentár: 10-ből kilenc magyar tehát nem tudja, hogy mi vár rá nyugdíjak tekintetében.

A válaszadók mindössze negyede nyilatkozott úgy, hogy háztartása készít költségvetést. Kommentár: 3/4-edünk tehát nem készít táblázatot. A kutatásból az is kiderült, hogy 2010-hez képest sajnos csökkent az költségvetést készítők száma.

A válaszadók 41 százaléka a termékválasztás folyamata során különböző szolgáltatók több termékét is összehasonlította. Kommentár: ragadjuk ki azt is, hogy szintén magas, 22 százalék volt azok aránya, akik egyáltalán nem mérlegelték az ajánlatokat.

Egyértelmű tendencia, hogy a lakosság pénzügyeit tekintve kevésbé megfontolt, gondos és előrelátó lett. Kommentár: Sokan szeretnének több olyan filmet látni, ami nem happy enddel végződik. Nos, ez egy tipikusan ilyen volt most.

A teljes anyag a Pénziránytű Alapítványon keresztül érhető el.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik