Gazdaság

Öt százalékra csökkentették a lakásépítés áfáját

munkaero(210x140).jpg (Array)
munkaero(210x140).jpg (Array)
Az Országgyűlés kedden a jelenlegi 27 százalékról 5 százalékra csökkentette az új építésű lakóingatlanok forgalmi adóját a 2016-2019 közötti négy évre.

A képviselők 154 igen szavazattal, 8 nem ellenében és 7 tartózkodás mellett fogadták el a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető Rogán Antal és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter javaslatát, amelytől a kabinet a lakáspiac élénkítését, a gazdasági növekedés fellendítését, a foglalkoztatás bővülését, valamint az otthonteremtés esélyének javulását várja.

Az előterjesztésre a Fidesz, a KDNP és a Jobbik szavazott igennel, az LMP pedig nemmel. Független képviselők tartózkodtak, illetve nemmel szavaztak.

Mire vonatkozik?

A csökkentett áfakulcs a jövő év első napjától az olyan lakásokra vonatkozik, amelyek hasznos alapterülete nem haladja meg a 150 négyzetmétert, továbbá az olyan családi házakra is, amelyek hasznos alapterülete legfeljebb 300 négyzetméter. Az áfaszabályok értelmében újnak tekinthetők azok a már elkészült ingatlanok is, amelyek használatbavétele még nem történt meg, vagy a használatbavétel és az értékesítés között még nem telt el két év.

Vélemény

Egy nem túl nagy, de értelmezhető új építésű lakáscsoport és annak az elmúlt nehéz években is kitartó, aktív beruházói óriási büntetést kapnak a nyakukba. A praktikusan a két évnél korábban használatba vett de eleddig nem értékesített lakások ugyanis továbbra is 27 százalékos áfa alá esnek.

A Volumetric Magyarország Kft. (ingatlanfejlesztő cég) igazgatója, Péter Gábor nem érzi, hogy indokolható pl. a 2008. július 1-et követően kiadott építési engedély alapján (a kormány által ugyancsak a lakosság érdekében meghozott intézkedés, a CSOK új lakás definíciója) sokszor kiemelkedő minőségben megépített, az eddigi rendkívül magas áfakulcs mellett a beruházók döntése alapján az árakat és így a költségvetés áfabevételeit szinten tartva de lassabb értékesítés mellett döntő beruházások egy az eddiginél is jelentősebb büntetése valósul meg egy náluk összehasonlíthatatlanul kedvezőbben adózó piaci környezet létrehozásával.

Egyszerűsítés is jár mellé

A törvény emellett kimondja, hogy a legfeljebb 300 négyzetméter összes hasznos alapterületű új családi ház építésekor építési engedély helyett elegendő lesz az építési hatóságnak tett bejelentés, vagyis illetéket és igazgatási szolgáltatási díjat sem kell fizetni.

A parlament kikötötte ugyanakkor, hogy az építészeti tervezést és az építés kivitelezését az egyszerű bejelentés esetén is csak a jogszabályi előírásoknak megfelelően lehet végezni, és ezt a hatóság ellenőrizheti.

Az említett méretű családi házak építésekor azonban a helyi építési szabályzat előírásai közül csak a törvényben felsorolt előírásokat kell figyelembe venni, vagyis kizárólag az építési telek megengedett legnagyobb beépítettségét, megengedett legnagyobb építménymagasságát vagy beépítési magasságát, a szabályozási vonalát, és a beépítési módját vagy építési helyét.

További egyszerűsítés

A képviselők az építkezések elhúzódásának megakadályozása érdekében elfogadták azt is, hogy a három évnél gyorsabban felépülő legfeljebb 300 négyzetméter összes hasznos alapterületű lakóházak ingyenesen kapjanak hatósági bizonyítványt, az ingatlanoknak pedig a bejelentéstől számított 10 éven belül el kell készülniük. Emellett kimondták azt is, hogy az egyszerű bejelentések esetén nem kell lefolytatni a településképi véleményezési és bejelentési eljárásokat.

A jogszabály szintén az építkezések gyorsítása érdekében nyolcnapos határidőt állapít meg a közműellátással kapcsolatos szolgáltatói nyilatkozatok kiadására is, továbbá kimondja, hogy a szolgáltatók érdemi válasza nélkül a hozzájárulásukat megadottnak kell tekinteni.

Az előterjesztők indoklásukban felidézték, hogy az uniós szabályok szerint a szociálpolitikai céllal és meghatározott ideig a lakásépítésre is alkalmazható a kedvezményes áfakulcs.

Nem számolnak az adóbevétel kiesésével

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter hétfőn azt mondta, reményeik szerint az áfa csökkentése révén a jelenlegi évenkénti 8-9 ezer új lakás építése 3-5 ezerrel nőhet, és ha legalább 3 ezerrel több lakás épül, akkor már nem kell adóbevétel kiesésével számolni.
A lakásépítés áfájának csökkentését Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be vasárnap a Fidesz kongresszusán, mint a polgári berendezkedés egyik legfontosabb célját, az otthonteremtés segítő eszközt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik