jávor benedek (Array)
Gazdaság

Silány anyagokkal csalhattak a kórházfelújításnál

24.hu
24.hu

2015. 12. 09. 14:16

Csalásra utaló jeleket fedezett fel a Semmelweis Egyetem Klinikai tömbjének fejlesztése, illetve bővítése során Jávor Benedek, a PM európai parlamenti képviselője. Ezt erősíti meg a napokban a képviselő birtokába jutott közbeszerzési hatósági állásfoglalás is.

Az úgynevezett “Korányi-projekt” 8 milliárd forintos támogatást nyert el a Közép-Magyarországi Operatív programból. A csalás lényege, hogy a kivitelezés során a beruházók a műszaki egyenértékűségre hivatkozással a tervezettnél nagyságrendekkel silányabb anyagokat, szerkezeteket használtak fel, amelyek értéke mintegy 400 millió forinttal alacsonyabb lehet a szerződésben rögzítetteknél.

25 éve együtt! Ünnepeljen velünk!

bonbons

Regisztráljon most és ajándék szakmai könyvet nyerhet!

A kivitelezés alacsony műszaki színvonalát az is alátámasztja, hogy a tűzoltóság az építési hibák miatt nem engedte birtokba venni az épületet. Azon kívül, hogy mindez önmagában is csalásnak tekinthető, a műszaki egyenértékűségre való hivatkozás módja sem felel meg a jogszabályoknak – mondja az európai parlamenti képviselő – a jogszabály és Közbeszerzési Hatóság álláspontja szerint ugyanis az egyenértékűségre való hivatkozást az érvényes előírások szerint még az ajánlattétel időszakában kell megtenni, a későbbiekben erre csak szerződésmódosítással van mód.

Viszont a silány minőségű anyagok felhasználása a projektet megnyerő Swietelksy Magyarország Kft. és a Hőszer-Trade Kft. konzorciumának ajánlatételében nem szerepelt, és szerződésmódosítás sem történt.

Jávor Benedek a csalás miatt korábban az Európai Csaláselleni Hivatalhoz (az OLAF-hoz), az új fejlemények fényében pedig a Közbeszerzési Hatósághoz és az Ügyészséghez fordul, hogy indítsanak vizsgálatot, és állapítsák meg, hogy a projekt során bűncselekményt történt.

Szomorú, de nem meglepő, hogy a magyar kormány az antikorrupciós világnapot egy újabb korrupciós üggyel ünnepli  – jegyezte meg.

A Semmelweis Egyetem szerdai közleménye szerint a Korányi projektet érintő közbeszerzési eljárások során az egyetem a vonatkozó rendelkezéseknek megfelelően járt el, az eljárásokat minden esetben előzetesen ellenőrizte a Közbeszerzési Felügyeleti Főosztály és a Közreműködő Szervezet (KSZ), a szabályossági tanúsítványt kiadta.

A projekt megvalósításának folyamatát a KSZ ellenőrizte, kifogás az egyenértékűséggel kapcsolatban nem merült fel. A Katasztrófavédelmi Hatóság kifogása egyetlen alrendszerrel kapcsolatban ismert, amelybe teljes mértékben a tervezett eszközök kerültek beépítésre. A rendszer működőképes, de kapacitása nem elégséges, kijavítása folyamatban van.

Az egyetemnek nincs tudomása arról, hogy a Korányi projekttel kapcsolatban bármilyen  büntetőeljárás lenne folyamatban.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Iraqi security forces arrest suspected militants of the al Qaeda-linked Islamic State in Iraq and the Levant (ISIL) during a raid and weapons search operation in Hawija April 24, 2014. The operation led to the arrest of wanted figures and the seizing of various weapons and ammunition, according to an Iraqi security forces officer.   REUTERS/Yahya Ahmad (IRAQ - Tags: CIVIL UNREST POLITICS)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.