Gazdaság

Vizsgálat indult a paksi beruházás titkosítása ügyében

paks(2b178fa3-0497-4cc9-abf0-3bbccdd33d36)(430x286).jpg (Array)
paks(2b178fa3-0497-4cc9-abf0-3bbccdd33d36)(430x286).jpg (Array)

Az adatvédelmi hivatal vizsgálni kezdte a paksi beruházást övező titkolózást. Az LMP üdvözli az eljárást – biztató, hogy a zölpárt után immár az érintett hatóságoknak is feltűnik a magyar és az uniós jogrend illetve a hazai kormányzati gyakorlat közötti kiáltó ellentmondás – de a vizsgálat önmagában nem elég: teljes átláthatóságot követelünk a 4000 milliárd forintos állami beruházás körül – írták közleményükben.

Az LMP a paksi bővítési tervekhez kapcsolódó orosz-magyar megvalósítási megállapodások teljes körű titkosítása miatt titokfelügyeleti eljárást kezdeményezett. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság a héten vizsgálatot indított a dokumentumok titkosítása kérdésében. Üdvözöljük a hatósági eljárás megindulását, és azt az esélyt, hogy valaki végre a törvények betartására kényszeríti a kormányt a paksi bővítés kapcsán. Annak belátásához ugyanis szerintünk még vizsgálatra sincs szükség, hogy a mindenre kiterjedő titkosítás aligha állhat összhangban például a magyar és az európai jog részét képező, a környezeti adatok nyilvánosságát garantáló Aarhusi Egyezménnyel és az Alaptörvénbyel sem.

Az LMP álláspontja szerint négyezer milliárd forintnyi közpénzt nem lehet törvényesen az adófizetők háta mögött elkölteni; továbbra is mindent megteszünk azért, hogy a titkok fátylát föllebbentsük. Ha ez a beruházás valóban közérdeket szolgál, és hasznos az országnak, akkor nincs ok a teljes körű titkosításra: a homály csak a visszaélések gyanúját táplálja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik