sármelléken a svájci charter (repülőgép, sármelléki repülőtér, )
Gazdaság

Milliárdokból futtatják fel a sármelléki repülőteret

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2015. 12. 01. 07:48

Összesen ötmilliárd forintot irányoz elő a 2014-2020-as uniós fejlesztési ciklusban a hévíz-sármelléki repülőtér fejlesztésére a Balaton térség megújítását célzó csomag – írja a Magyar Idők keddi számában.

Az összegből megújul a repülőtér külső és közvetlen belső része is: közművesítik területet meghosszabbítják a kifutópályát, korszerűsítik a repülést segítő technikai berendezéseket és fejlesztik a kargóképességeket. Ezen összeges felül a fejlesztési terv 4 milliárd forintot irányoz elő a Balatonszentgyörgy-Fenékpuszta- Keszthely elkerülőszakasz és az M7 autópálya közötti szakaszának gyorsforgalmi úttá fejlesztésére.

A Hévíz önkormányzatának százszázalékos tulajdonában álló Hévíz-Balaton Airport Kft. üzemeltette a repülőteret 2012 márciusától 2014 októberéig, amikor 700 millió forintért a Széles Gábor nagyvállalkozó érdekeltségébe tartozó SGH Aviation Hungary Kft. 49 százalékos tulajdonrészt vásárolt. A fennmaradó rész, 49 százalék továbbra is a hévízi önkormányzat tulajdonában maradt, míg két százalék Zalavár önkormányzatának tulajdonába került.

A balatoni térség fejlesztésére 300 milliárd forint jut, a kormány döntése nyomán nem uniós, hanem hazai költségvetési forrásból.

Frissítés, 15:50

Cikkünk megjelenése után kaptunk levelet a hévízi önkormányzattól, amiben azt írják, a reptér üzemeltetője 2012 óta az önkormányzat 100%-os tulajdonában áll.

Széles cége 2014 őszén a felszámoló cégtől reptéri eszközöket vásárolt, amelyeket bérbe ad az üzemeltető Hévíz-Balaton Airport Kft.-nek. Széles cége az önkormányzat szerint nem tulajdonosa a repteret üzemeltető cégnek, ahogy Sármellék és Zalavár önkormányzata sem.

 

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2016. július 4.
A Fõvárosi Kéményseprõipari Kft. (FÕKÉTÜSZ) kéményseprõje egy csepeli házban a kondenzációs gázkazánt és annak égéstermék-elvezetõ csövét ellenõrizi és fotózza a Fenyves úton 2016. július 4-én. A kötelezõ kéményellenõrzés és -tisztítás július 1-jétõl ingyenes és magáncégek helyett az Országos Katasztrófavédelmi Fõigazgatósághoz (OKF) került. Korábban a kéményseprés már olyan drága volt, hogy sokakat ez riasztott el a rendszeres ellenõrzés megrendelésétõl.
MTI Fotó: Marjai János
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.