Gazdaság

Szórja a pénzt a kormány – korán örült a Moody’s

koltsegvetes(210x140).jpg (Array)
koltsegvetes(210x140).jpg (Array)

Még el sem kezdődött a 2016-os év, de már több tíz milliárd forint hiányzik a büdzséből. A parlament ugyanis júniusban elfogadta a jövő évi költségvetést, ám a kormányzat azóta számos olyan projektről döntött, amire nincs fedezet. Így jelenleg nem tudni, miből lesz pénz a Miniszterelnökség új székhelyének kialakítására vagy az Eiffel-csarnok felújításra – írta a Napi.hu.

A lap ezzel kapcsolatban megemlíti: a Moody’s Magyarország felminősítését többek között azzal indokolta, hogy szerinte míg korábban a magyar kormányt a hirtelen meghozott gazdasági döntések vezérelték, addig az idén júniusban elfogadott költségvetési és adótörvények fontos előrelépést jelentenek a kiszámíthatóságban.

A lap szerint ez utóbbi mintha nem látszana: a nyilvánosan elérhető kormányhatározatokból kiderül, hogy 33,5 milliárd forintnyi kiadásról döntött a kormány a büdzsé elfogadása óta – amire per pillanat nincs fedezet, ezért arról később kell gondoskodni.

Elvileg ezen kiadásokra bőven fedezetet nyújthat a költségvetés általános tartaléka, ám papíron már azt is elköltötte a kormány. Többek között ilyenekre:

  • 8,2 milliárd forint megy a Miniszterelnökség új székhelyéül kiszemelt budavári Karmelita-kolostor átalakításra,
  • további hatmilliárdot szánnak az Operaház új helyszínének, az Eiffel-csarnok felújítására.

A lényeg: mivel az idei hiány jelentősen elmarad az eredetileg tervezettnél, lesz pluszpénz a 2016-os büdzsében, ám ennek még nincs nyoma a minisztériumoknál. Sem a külügy, sem Rogán új minisztériuma nem tervezte be a kiadásai egy részét, így várhatóan a pénzügymisztériumnak kell korrigálnia  – azaz az idei tartalékból lehet költeni a jövő évi kiadásokra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik