Budapest, 2015. október 14.
Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter beszédet mond a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) nemzetközi konferenciáján a budapesti Corinthia szállóban 2015. október 14-én.
MTI Fotó: Kovács Tamás
Gazdaság

Varga: Még több kerítést!

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2015. 11. 07. 13:31

Magyarország határzár telepítését javasolja más országoknak. Ezzel címmel közölte az írást a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

A konzervatív német lap a cikket újságírója a nemzetgazdasági miniszterrel folytatott beszélgetése alapján közölte, olyan alcímmel, amely szerint a “pénzügyminiszter” szerint az EU-nak figyelembe kell vennie a határzár költségét a deficit kiszámításában. A magyar kormány igazoltnak tartja menekültpolitikája helyességét, más országoknak is javasolja, hogy műszaki zárral biztosítsák határaikat.Varga Mihály emlékeztetett rá, hogy már vannak követők.

Jó példának tartom a zöldhatár számunkra hasznos és sikeres védelmét egy kerítéssel az illegális bevándorlók ellen. Miután Magyarország elindult ezen az úton, ugyanebbe az irányba mozdultak el más EU-országok, köztük Ausztria, Szlovénia és Horvátország.

A miniszter kitérő választ adott arra, Németországnak is javasolja-e a lépést.

A menekültek 95 százaléka Németországba akar menni, nem veszem magamnak a bátorságot, hogy tanácsokat adjak a szövetségi kormánynak.

Varga Mihály hét elején Berlinben találkozott német kollégáival, Sigmar Gabriel gazdasági miniszterrel és Wolfgang Schäuble pénzügyminiszterrel. El akarja érni, hogy az európai stabilitási paktum és a maastrichti konvergencia-kritériumok betartásának vizsgálatánál ismerjék el a határok biztosításának és a “menekültek továbbításának” költségeit – írta a FAZ munkatársa. Magyarország 2015-re 200 millió euró kiadást tervezett e célra, az Európai Bizottság ebből csupán 4 millió eurót biztosít – olvasható a lap gazdasági rovatában.

Olaszországgal, Ausztriával, Görögországgal és Máltával együtt az a meggyőződésünk, hogy az EU-nak figyelembe kell vennie az államháztartási hiány kiszámításában a migráció által keletkező aránytalanul nagy költségeket.

A magyar miniszter az ügyet fel akarja vetni az uniós pénzügyminiszterek jövő heti értekezletén és abban bízik, meg tudja győzni Wolfgang Schäublét, aki ellenzi a törekvést. Varga Mihály nem osztja Angela Merkel német kancellár aggodalmát, hogy a határzárak katonai összeütközésekhez vezethetnek a balkáni útvonalon. Ő nem a fegyveres konfliktusoktól tart, hanem attól, hogy

 hirtelen megindul az a 30-40 millió ember, akik útra készen állnak Szíriában, Afganisztánban, Bangladesben vagy Afrikában.

Úgy vélte, a menekülthullámot két tényező erősítette fel: az egyik az, hogy Németország és Ausztria gyakorlatilag megnyitotta határait, a másik pedig az, hogy nincs egységes uniós menekültpolitika. Magyarország ezért arra kényszerült, hogy cselekedjen és védje meg a schengeni övezet külső határát.

Varga Mihály szerint idén nagyjából 400 ezer migráns érkezett Magyarországra, közülük 176 ezret regisztráltak a magyar hatóságok. A határzár óta naponta csupán 10-20 menekült érkezik. A miniszter reméli, hogy a menekültek által keletkezett terhek ellenére a hazai össztermék (GDP) 2,4 százalékán lehet tartani az államháztartási hiányt.

A lap egy másik cikkben is idézte a nemzetgazdasági minisztert. A Volkswagen (VW) konszern dízelbotrányának új fejleményeiről szóló összefoglaló szerint Varga Mihály aggodalmának adott hangot a botrány hatásait illetően. Idén szerinte az nem gyengíti a magyar gazdaságot, de hosszabb távú következményeket még nem lehet felmérni.

Mint mondta: világos, hogy veszélyeket is rejt magában a szoros integráció a nemzetközi autóiparral. Ez az ágazat termeli meg a magyar GDP 7 százalékát. “Az előny egyben hátrány is” – mondta a miniszter, kiemelve, hogy a kormány a VW-botrány nyomán törekszik “a gazdaság diverzifikálásának felgyorsítására”.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Picture taken on June 25, 2013 in Aachen, western Germany, shows British actor and UNICEF Goodwill Ambassador Roger Moore and his Danish wife Kristina Tholstrup waving from a carriage as they visit the CHIO World Equestrian Festival.
Moore, who will forever be remembered for playing the womanising superspy James Bond, died May 23, 2017, aged 89, his family announced in a statement. / AFP PHOTO / dpa / Henning Kaiser / Germany OUT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.