Gazdaság

Közmunka miatt csökkent a munkanélküliség

kozmunka(210x140).jpg (Array)
kozmunka(210x140).jpg (Array)

A vártnál kedvezőbb lett a július-szeptemberi munkanélküliségi ráta – hívták fel a figyelmet a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) frissen közölt adatai alapján az Erste és a Takarékbank makroelemzői, akik idénre 6,9-7 százalékos, jövőre pedig 6,5 százalékos átlagos munkanélküliségi rátát várnak.

A munkanélküliek száma 293 ezer volt július-szeptemberben, ezzel a munkanélküliség 6,4 százalékra csökkent az előző három havi 6,7 százalékról – közölte a KSH.

Barczel Vivien, az Erste makroleemzője az MTI-nek elmondta:

a július-szeptemberi vártnál jobb munkanélküliségi ráta elsősorban a közfoglalkoztatásnak köszönhető, és az év hátralévő részében kissé emelkedhet a ráta a szezonális hatások miatt.

Mint arról számtalanszor beszámoltunk, a közmunka inaktív, a benne résztvevők nem termelnek. Ráadásul a közmunkából nincs visszaút a piaci szférába, a leszakadó rétegeket csak még jobban ráutalja az államra. Ellenben politikailag nagy a haszna: papíron lehet vele dicsekedni, hogy csökkent a munkanélküliség.

A kormány idén 270 milliárd forintot biztosít közmunkára, ebből az összegből hivatalosan 213 ezer ember dolgozhat egész éven át. Jövőre pedig 340 milliárd forint lesz a keret, és legalább 240 ezer embert kíván a kabinet folyamatosan foglalkoztatni. Vagyis ennyi ember fog eltűnni jövőre a munkaerőpiacról, ennyi ember fog hiányozni a cégeknek a termeléshez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik