Gazdaság

Váratlan fordulat: a kormány megtámadta Brüsszelt

szökőmásodperc-2 (Array)
szökőmásodperc-2 (Array)

A sok éve húzódó aszfaltkeverő ügyben Magyarország az Európai Unió Törvényszékén megtámadta az Európai Bizottság azon határozatát, amelyben a Bizottság 2015. július 15-én felfüggesztette a problémás szerződésekhez kapcsolódó uniós kifizetéseket, áll a luxemburgi székhelyű Bíróság mai közleményében.

A Portfólió szerint ez váratlan fordulatként értékelhető, ugyanis eddig az volt a kormány által is kommunikált menetrend, hogy a bizottsági felfüggesztő határozatot követő levélváltások után 2016-ban egy nyilvános meghallgatásra kerül sor Brüsszelben, ha ezt követően Magyarország nem fogadja el a Bizottság javaslatát a pénzügyi korrekció (büntetés) mértékére, akkor fordulna az Európai Bírósághoz.

Most úgy néz ki tehát, hogy ezt a távolabbi jövőbe nyúló folyamatot rövidítette le a magyar kormány azzal, hogy az ügyirat szerint már szeptember 19-én bírósághoz fordult.

Az úgynevezett aszfaltkeverő ügyben a Bizottság már 2013 decembere óta nem fizeti ki a számlák ellenértékét. A magyar szerveknél összesen 1 milliárd euró feletti számlakövetelés állhat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik