munkaerő (Array)
Gazdaság

Emelkedett a minimális építőipari rezsióradíj

24.hu
24.hu

2015. 09. 15. 12:49

Korábban a témában:

Kihirdették 2015-ös minimális építőipari rezsióradíjat, amely 2490 forint és szombattól. Az új díjat a jövő évi minimális rezsióradíj kihirdetéséig kell alkalmazni.

+68 forint

A legutóbbi Magyar Közlönyben megjelent összeg 2,8 százalékkal – 68 forinttal – több a 2014-es minimális építőipar rezsióradíjnál, amelyet tavaly áprilisban hirdetett ki a belügyminiszter. Azóta az építőiparért felelős miniszter a Miniszterelnökséget vezető miniszter lett, így az ő feladata – az Építőipari Ágazati Párbeszéd Bizottság ajánlása alapján – évente kihirdetni a minimális rezsióradíjat.

Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke az MTI-nek elmondta, hogy a szakmai szervezet február elején ugyanezt az összeget fogadta el, viszont az egyeztetések elhúzódtak. Egyebek mellett problémaként merült fel az is, hogy a minimális rezsióradíjhoz szükséges-e az uniós jóváhagyás. Végül nemleges válasz született.

Az elnök kitért arra is, hogy az új közbeszerzési törvény végrehajtási rendeletének tervezete bevezeti a kockázatos ár fogalmát, ennek meghatározásában a hivatalos minimális rezsióradíjat veszik figyelembe.

Aránytalanul olcsó, ha

A kormány 2013. április 9-én hirdette ki, az építőipari lánctartozás megakadályozását segítő intézkedésekről szóló rendeletét. Ebben szerepel az, hogy a közbeszerzési eljárások során vizsgálni kell az aránytalanul alacsony árat, amelynek része a minimális rezsióradíjnak való megfelelés vizsgálata is.

A rendelet szerint aránytalanul alacsony árajánlatnak minősül, ha az ajánlattevő által alkalmazott rezsióradíj alacsonyabb a miniszteri rendeletben megállapítottnál.

A megemelt rezsióradíj legnagyobb tétele a havi 122 ezer forintos alapbérre jutó 701 forintos díj. Ez 23 forinttal több a múlt évinél. Az ügyvitel és a munkahelyi irányítás költsége 460 forintról 465 forintra, a 27 százalékos szociális hozzájárulási adó 211 forintról 219 forintra emelkedett, míg a csoportos személyszállítás költsége 145 forint maradt, a teljes rezsióradíjban.

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.