Gazdaság

Európai Bíróság: a munkába járás is munkaidőnek számít

Europai-Birosag(210x140)(2).jpg (európai bíróság, )
Europai-Birosag(210x140)(2).jpg (európai bíróság, )

Az Európai Bíróság megállapította, hogy az az idő, amelyet a változó munkahelyen dolgozók a megbízás helyszínére történő utazással töltenek, munkaidőnek számít. A döntés az olyan dolgozókra vonatkozik, mint a szociális gondozók, gázszerelők vagy a kereskedelmi képviselők – írta a Figyelő.

A munka helyszínére történő utazást eddig nem tekintették munkaidőnek. Jogi szakértők szerint a döntésnek „komoly következményei” lesznek. A szabályozás „nagyon jelentős” és érdemben befolyásolhatja a fizetések alakulását, mondták.

Ha az utazási időt is figyelembe vesszük, az emberek most heti 10 órával többet dolgoznak, ami azt jelenti, hogy a fizetett órák száma alapján a munkáltatók a nemzeti minimálbér szintjénél kevesebb fizetést biztosítanak.

A Bíróság indoklása szerint a döntés célja, hogy védje „a dolgozók egészségét és biztonságát”, ahogyan azt az EU munkaidőről szóló irányelve meghatározza. Az irányelv meg kívánja védeni a dolgozókat attól, hogy munkáltatóik kizsákmányolják őket. Továbbá szabályokat állapít meg arra vonatkozólag, hogy meddig lehet az alkalmazottakat dolgoztatni, hány szünetet kell biztosítani és a munkavállalók mennyi szabadságra jogosultak.

A döntés legfontosabb célja annak biztosítása, hogy ne lehessen az EU-ban olyan alkalmazott, akinek heti átlagban 48 óránál ténylegesen többet kell dolgoznia.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik