Gazdaság

Aggasztja az európai vállalatokat a kínai reform lassulása

Aggasztónak tartja a kínai gazdasági reform ütemének visszaesését az európai vállalatok Kínában működő kereskedelmi kamarája, miközben arra keresi a választ, hogy az üzleti élet szabályozása tágabb teret nyit-e a külföldi cégeknek, vagy inkább kirekeszti őket a piac egyes szegmenseiből.

 

A kamara kedden hozta nyilvánosságra a 800 tagvállalat körében végzett felmérésére alapozott éves helyzetelemzését.

A parancsba adott reform lassan halad

Jörg Wuttke, a szervezet elnöke tájékoztatóján elmondta, a Kínai Kommunista Párt harmadik plénumán csaknem két éve elhatározott, gyakorlatilag “parancsba adott” reform, amely a piac szerepének növelését és a kormányzati, költségvetési függés csökkentését írta elő, vontatottan halad. Ráadásul a reform elsődleges és csaknem kizárólagos haszonélvezői a kínai vállalatok. Megjegyezte, a deklarált célkitűzésekkel ellentétben sokszor még mindig az állami vállalatok pozícióinak mesterséges megerősítését tapasztalják.
A kamara megállapította, hogy különösen a nemzetbiztonsági szempontból fontos ágazatokban, mint például az információs technológia, egyértelműen protekcionizmus érzékelhető. A technológiai vállalatok attól is tartanak, hogy adott esetben kötelezhetők lesznek például termékeik forráskódjainak kiadására, s ezzel veszélybe kerülnek a szellemi tulajdonjogok.
A nemzetbiztonsággal, terrorizmussal kapcsolatos törvények olyan helyzetet teremtenek, illetve teremthetnek, amelyek veszélyeztethetik a kínai piac hitelességét – áll a kamarai jelentésben.

Szívesen látják-e az európai cégeket egyáltalán?

A kamara ezért a piaci hozzáférés bővítését követeli, illetve a nagyobb átláthatóságot és a törvények, a szabályok betartatását. Wuttke választ vár arra is, hogy “szívesen látják-e az európai cégeket a kínai piacon, vagy nem”?
Az Európai Kamara elnöke pozitív fejleménynek tartja azt az ígéretet, hogy megkapják az úgynevezett negatív listát, amelyben Peking egyértelművé teszi, melyek azok a területek, ahol “nem osztanak lapot” a külföldi vállalatoknak.
Jörg Wuttke szavaiból kiderült, az unió nagy reményeket fűz az EU és Kína közötti, piacra jutási és beruházásvédelmi elemeket is tartalmazó kétoldalú megállapodáshoz, amelynek elhúzódó tárgyalásai folyamatosan zajlanak. Úgy vélte, ennek tető alá hozásában Kína is egyre inkább érdekelt, mivel vállalatai mind intenzívebben keresnek helyet maguknak a globális piacon.
Jörg Wuttke elmondta, a reformot egyebek mellett hátráltatja a túlzott bürokrácia, a különböző érdekeltségű szereplők lobbitevékenysége, és bizonyos értelemben a központi korrupció ellenes harc is, amely óvatos passzivitást vált ki a vezetők egy részéből.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik