görög atm (Array)
Gazdaság

Bosszúsak és levertek a görögök

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

hírszerkesztő. 2015. 06. 28. 21:56

Több napig is zárva lehetnek a bankok. A működő bankjegykiadó automaták előtt hosszú sorok kígyóznak.

Alexisz Ciprasz görög miniszterelnök megerősítette a pénzügyi stabilitási tanács ülését követően, hogy zárva maradnak a bankok és tőkekorlátozást vezetnek be. Tévébeszédében részletekről nem ejtett szót, de hangsúlyozta, hogy a lakosság pénzbetétei biztonságban vannak.

Az AP hírügynökség úgy értesült, hogy a bankok több napig is zárva maradhatnak. Korlátozzák a pénzfelvételt is.

Magas István, a Budapesti Corvinus Egyetem oktatója az M1-en arról beszélt, hogy az Európai Központi Bank egyelőre ugyan fenntartja a görög bankoknak nyújtott sürgősségi likviditási támogatást, de ebből már nem fogják tudni pénzzel feltölteni az ország összes bankautomatáját. Elképzelhető, hogy a bankbetéteknek a betétbiztosítás maximális összegét meghaladó része elvész, ahogy az 2013-ban Cipruson történt. Azt megelőzően ott is tőkekorlátozást vezettek be, napi 100-120 euróban korlátozták a bankokból kivehető készpénz maximális összegét. Ha marad a jelenlegi helyzet, valószínű, hogy Görögország párhuzamos valutát, az euróval egyidejűleg új pénznemet vezet be – mondta a szakember.

Athénban sokan az utcákat járják működő bankjegykiadó automatát keresve. Az ATM-ek előtt hosszú sorok kígyóznak. Az AFP tudósítója szerint mindenki bosszús és levert.

görög atm (Array)Europress

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.