Gazdaság

Sörrel pózolt és saját magát méltatta Szijjártó

szijjártó (Array)
szijjártó (Array)

Jól vizsgázik a magyar külpolitika a hazai beruházások ösztönzésében, jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter kedden Sopronban, a Heineken Hungaria Sörgyárak Zrt. új csomagolóüzemének átadó ünnepségén.

Szijjártó Péter ismertette: tavaly a beruházások értéke 5216 milliárd forintra nőtt, 14 százalékkal haladta meg a 2013-ast. Ilyen mértékű növekedésre 17 éve nem volt példa – emelte ki. Hozzátette: a Nemzeti Befektetési Ügynökség, amely a külföldi beruházások Magyarországra hozataláért felel, tavaly 60 beruházási projektről tárgyalt sikerrel, ezzel Közép-Európa második legeredményesebb befektetési ügynökségévé vált.

Kiemelte: a külföldről érkező beruházásokkal értük el először azt tavaly, hogy nálunk a legmagasabb a külföldről közvetlenül működő tőke nemzetgazdasági teljesítményhez mért aránya. Ez a tendencia tovább folytatódik, az első öt hónapban a befektetési ügynökség 27 projektet tárgyalt sikerrel, ezek körül 13 olyan vállalat beruházása, amelyek már jelen voltak a magyar piacon.

A befektetések növekedésével az idei év első negyedévében 1,5 százalékkal növekedett a foglalkoztatottság Magyarországon, amely Lettország mögött a második legjobb eredmény az Európai Unióban úgy, hogy mindeközben annak átlaga 0,3 százalék. A miniszter hangsúlyozta: ezek az eredmények igazolják az elmúlt öt év gazdaságpolitikai törekvéseit, képes volt arra az ország, hogy a gazdasági növekedéssel párhuzamosan csökkentse államadósságát és a költségvetési hiányt. 

 Kép: MTI / Krizsán Csaba

A Heineken Hungaria Sörgyárak Zrt. 1,8 millió eurós (mintegy 560 millió forint) önerőből végzett fejlesztéséről szólva elmondta, hogy a sörgyár élenjár Magyarországon az innovációban, mert nemcsak új termékeket vezet be a piacra, hanem erősíti gazdasági és munkahelyteremtő szerepét is, utalva arra, hogy a magyar gyár beszállítóinak 86 százaléka magyar.

Úgy fogalmazott, hogy a magyar-hollnad kapcsolatok fontosak a kormánynak, mert Hollandia Magyarország 11. legfontosabb kereskedelmi partnere. Tavaly 5,7 milliárd euró volt a kereskedelmi forgalom, amely 9 százalékkal emelkedett 2013-hoz képest, emellett az idei év első negyedévében 12 százalékkal bővült. A miniszter hozzátette: tavaly 80 milliárd forint termelési értéket állítottak elő a magyar sörgyárak, s közvetlenül 25 ezer embernek adtak munkát. 

Joris Huijsmans, a Heineken Hungaria Sörgyárak Zrt. vezérigazgatója nagyszerű dolognak nevezte a csomagoló üzem átadását, amely óránként 45 ezer doboz csomagolására képes, 62 féle kivitelben. Úgy fogalmazott, hogy a beruházás része annak a stratégiai együttműködési szándék nyilatkozatnak, amelyet tavaly februárban írt alá a Heineken a Nemzeti Külgazdasági Hivatallal. 

Fodor Tamás (Fidesz-KDNP) Sopron polgármestere a város és a sörgyár közötti jó kapcsolatot méltatta. Mint fogalmazott, „ha jól megy a sörgyárnak, jól megy Sopronnak is”. Diós László, a Heineken Hungaria Sörgyárak Zrt. emberi erőforrás igazgatója az MTI-nek elmondta, hogy a mostani beruházással új munkahelyek nem jöttek létre, de a meglévő mintegy 160 dolgozó pozíciója megerősödik.

Hozzátette: a csomagoló üzem a Heineken portfóliójában szereplő összes terméket – Soproni, Heineken, Gösser, Strongbow és ízesített variációik – képes csomagolni. A Heinekennek Sopronon kívül Martfűn van még telephelye, Magyarországon összesen 510 embert foglalkoztat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik