Gazdaság

A jövő elkezdődött: jön az ingyenáram

napelem(210x140).jpg (napelem, napenergia, megújuló, tető, )
napelem(210x140).jpg (napelem, napenergia, megújuló, tető, )

A zöldenergia előretörése után most a megtermelt áram tárolásában várható fordulat, ami szakértők szerint óriási változást hozhat az egész világgazdaság működésében. Az új világ eljövetele legfeljebb években mérhető, nem évtizedekben.

Az alternatív energiaforrások párosulva az áram tárolásának új eszközeivel nem csupán a világ energiagazdálkodását forradalmasítják, hanem a világgazdaságot és a geopolitikai viszonyokat is felforgatják – írja a BBC a napi.hu tudósításában.

Olyan mint a Tesla

Az áramtárolás jelenleg az amerikai Tesla elektromos autóiban a legfejlettebb. Ennek a megoldásnak a változatai fognak elterjedni a világban. Nem évtizedek, hanem évek alatt. A napelemek ára öt év alatt 80 százalékkal zuhant – emlékeztet Ben Warren energetikai tanácsadó. Ugyanez fog lezajlani az áramtárolási eszközök piacán. Ez azt jelenti, hogy az áramraktározás a megújuló energiákkal párosulva forradalmat idéz elő a háztartásokban. Azaz a napelemekkel közösségek és háztartások is képesek lesznek önmagukat ellátni villamos energiával – lényegében ingyen.

Ez azzal is jár, hogy felborul az áramellátás elmúlt 100 évben kialakult rendje. Eddig nem volt kihívója a központi erőművekre alapuló modellnek, most azonban már van. Ezt látva a Barclays rontotta az áramtermelő cégek részvényeire adott minősítését. A Citibank szerint az energiaszolgáltató vállalatok a fejlett országokban el fogják veszíteni piacaik felét. Nem véletlen, hogy a német E.On bejelentette, hogy leválasztja fosszilis energiahordozókra, illetve atomenergiára alapuló üzletágait és a zöldenergiára koncentrál.

Az áramtárolás fejlődése utat nyit az előtt, amit Bill Watkins energetika szakértő az “energia demokratizálásának” nevez. Megszűnik a fogyasztók kiszolgáltatottsága az energiacégeknek, képessé válnak saját magukat ellátni árammal, amely a berendezések telepítése után gyakorlatilag ingyenes lesz a számukra. Úgy “terem”, mint a kertjükben lévő cseresznyefa gyümölcse.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik