Gazdaság

Focimeccseken dőlnek el a dolgok Magyarországon

A vállalatok ellenőrizhetetlenül és átláthatatlanul lobbiznak Magyarországon - állítja a Transparency International Magyarország (TI) abban a tanulmányban, amelyet kedden mutattak be Budapesten.

Focimeccseken és keleti üzleti delegációkban dőlnek el a dolgok – olvasható a Trasparency International (TI) berlini központú korrupcióellenes civilszervezet honlapján.

A TI ma mutatta be “A lobbizás mechanizmusai” című projektjének tanulmányát, amelyben többek között megállapítják: az Orbán-kormány gazdaságpolitikájára a központosítás, valamint a testre szabott törvények sorozata jellemző.

A kormány az “unortodox” megállapodások intézményesítésén keresztül gyakorlatilag „jókra” és „rosszakra” osztja a vállalatokat, és ezt nem pusztán retorikai fogásnak szánja: ez a különbségtétel visszaköszön a gazdasági tárgyú törvényekben és az adószabályokban is.

A dohánytermékek kiskereskedelme, vagyis a „trafikmutyi”, valamint további vállalatok, ágazatok haveroknak való átjátszása jelzik, hogy Magyarországon bennfentes államkapitalizmus épül.

Egy ilyen modellben a gazdasági teljesítmény háttérbe szorul és a befolyásos politikai támogatók kegye válik a jövedelmezőség fontos kritériumává – olvasható a tanulmányt bemutató írásban.

A TI tanulmánya az Európai Bizottság által támogatott, a lobbizás szabályozását és gyakorlatát az Európai Unió 19 tagállamában átfogóan vizsgáló kutatás részeként készült. A nemzetközi összehasonlító eredményeket és az országok szerinti rangsort a TI Berlinben működő központi titkársága – egyben a több országot átfogó kutatás koordinátora – 2015 elején teszi közzé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik